ZAKON U PRAKSI! Prvi put izrečena mera UDALJENJA NASILNIKA iz kuće, slučaj zabeležen u Pančevu

nasilje
pixabay.com

Prva mera udaljenja nasilnika iz kuće do 30 dana izrečena je u Pančevu, kada je i počela primena Zakona o sprečavanju nasilja u porodici.

 

Naime, policajac je najpre izrekao hitnu meru udaljenja nasilnika iz stana do 48 sati, a nju je, na predlog tužioca, Osnovni sud u Pančevu produžio na 30 dana.

Nakon što mu je zabrana izrečena u pančevačkom Osnovnom sudu na predlog tužilaštva u skladu sa novim Zakonom o sprečavanju nasilja u porodici čija je primena počela danas, nasilnik se ipak vratio kući.

Međutim, supruga ga je ponovo prijavila, a policija ga je privela Prekršajnom sudu zbog kršenja zabrane!

Još jedan slučaj nasilja u porodici danas je prijavljen u Kragujevcu, ali je nasilnik prilikom privođenja uspeo da se otrgne policiji i pobegne pa je za njim raspisana potraga.

Ministarka pravde Nela Kuburović potvrdila je da je policijski službenik u Pančevu izrekao prvu hitnu meru udaljavanja nasinika iz stana, pošto je počela primena Zakona o sprečavanju nasilja u porodici.

Koliko nam je poznato, javni tužilac je na osnovu procene rizika predložio da sud produži tu meru na još 30 dana – navela je Kuburović posle otvaranja novoizgrađene zgrade Prekršajnog suda u Požarevcu.

To pokazuje da će Zakon o sprečavanju nasilja u porodici i te kako imati primenu u praksi, ukazala je ona napominjući da će i prekršajni sudovi imati svoju ulogu u primeni novog Zakona.

U slučaju da nasilnik ne poštuje hitnu meru koja mu je izrečena, prekršajni sud u hitnom postupku može da mu izrekne kaznu zatvora u trajanju od 60 dana – rekla je ministarka pravde.

Ona je istakla da je cilj ovog Zakona da imamo prevenciju i da sprečimo nasilje, a ukoliko do njega dođe, da se efikasno reaguje i da nasilnici budu kažnjeni.