ZAKUPCI NE ZNAJU KAKO ĆE JE OTPLATITI: Evo koliko košta jedna tezga na Kalemegdanu

Vreme
Dnevno.rs/Petar Marković

Javno preduzeće „Beogradska tvrđava“ zaključilo godišnje ugovore sa zakupcima privremenih objekata. Iznajmljivanje je pre dve godine koštalo 400.000.

 

Licitacija za prodajna mesta na Kalemegdanu za tekuću sezonu protekla je relativno uspešno – JP „Beogradska tvrđava“ zakupce je našlo za 27 od ukupno 44 privremena objekta u vrednosti od najmanje 24,5 miliona dinara. Pojedini zakupci koji su sklopili ugovor sa javnim preduzećem se žale na visoke cene i nelojalnu konkurenciju, pišu Novosti.

Posetioci Kalemegdana ovog leta neće imati priliku da pazare krofnice, kao ni da iznajme bicikl. Ideja JP „Beogradska tvrđava“ za uvođenje noviteta, sudeći prema nedavno završenom konkursu, prošla je neslavno, budući da su preduzetnici bili zainteresovani samo za proveren biznis – prodaju suvenira, kokica, osvežavajućih napitaka.

– Odjednom je povećan broj objekata za prodaju suvenira, a cena je skočila i više nego duplo pa još ne znam da li ću uspeti da zaradim te pare – priča jedan od prodavaca suvenira na samom ulazu u park za Novosti.

– Evo, za ova kolica sa suvenirima i starim zanatima nekad je početna cena bila 220.000, a sad celih 800.000 dinara. I moja tezga je bila 600.000 dinara, da bih ove godine zakup platio 900.000 dinara. Pa se snađi kako da je otplatiš!

Prema podacima JP „Beogradska tvrđava“, najveći broj prodajnih mesta, čak 20, zauzimaju suveniri, od kojih je ovo preduzeće profitiralo najmanje 9,2 miliona dinara. Sa druge strane, prema podacima opštine Stari grad iz 2014. godine, kada su ove lokacije poslednji put nuđene u zakup u njenoj nadležnosti, suveniri su se mogli pazariti na 11 lokacija, koje su ukupno koštale najmanje 2,5 miliona dinara.

Ipak, izgleda da je najprofitabilniji posao sa razglednicama, koje se mogu kupiti na samo jednoj lokaciji. Dok je pre dve godine početna cena bila 400.000 dinara, ove sezone zakup štanda skočio je na neverovatnih 900.000 dinara.loading...