ZAMENA STOLARIJE UZ POMOĆ DRŽAVE: Odabrane OPŠTINE u kojima će ovo biti moguće (SPISAK)

Ministarstvo rudarstva i energetike objavilo je rešenje kojim se odobrava finansiranje programa energetske sanacije.

Pixabay.com

Program se odnosi na stambene zgrade, porodične kuće i stanove, a sprovode ga jedinice lokalne samouprave (JLS).

Odobrenje je dobilo 67 pomenutih jedinica: Mali Zvornik, Krupanj, Užice, Žabari, Raška, Šabac, Prijepolje, Dimitrovgrad, Babušnica, Ljubovija, Pirot, Svilajnac, Medveđa, Kuršumlija, Leskovac, Trstenik, Novi Bečej, Bojnik, Rača, Osečina, Sremska Mitrovica, Kikinda, Kraljevo, Kragujevac, Žitište, Knjaževac, Niš, Majdanpek, Boljevac, Irig, Zrenjanin, Ćićevac, Vlasotince, Kula, Žagubica, Srbobran, Vranje, Vrnjačka Banja, Valjevo, Senta, Kovin, Nova Crnja, Šid, Pećinci, Gornji Milanovac, Vršac, Loznica, Sečanj, Vrbas, Batočina, Temerin, Odžaci, Stara Pazova, Vladimirci, Sombor, Bač, Beograd, Nova Varoš, Kruševac, Plandište, Bački Petrovac, Pančevo, Bujanovac, Ivanjica, Smederevska Palanka, Jagodina i Beočin.

Koliko novca je izdvojeno?

Sve skupa, ove jedinice lokalne samouprave tražile su od pomenutog ministarstva 224.299.536,32 dinara, iako je u samom javnom pozivu prethodno navedeno da ukupna raspoloživa sredstva podsticaja Ministarstva rudarstva i energetike za realizaciju ovog programa iznose 54.000.000 dinara.

Međutim, na javni poziv je pristiglo gorenavedenih 67 prijava JLS koje su ocenjene kao uredne i koje su obezbedile sopstvena sredstva u budžetu za finansiranje Programa. Imajući u vidu veliko interesovanje JLS, Ministarstvo je, kako se navodi u zvaničnoj dokumentaciji, preduzelo sve potrebne mere da se finansira što veći broj Programa.

“S tim u vezi, Ministarstvo je obezbedilo 20.000.000 dinara na osnovu odustajnja grada Niša od finansiranja projekta unapređenja energetske efikasnosti ‘Rekonstrukcija i adaptacija objekta osnovne škole ‘Bubanjski heroji’, kome su dodeljena sredstva odlukom broj 312-01-621/2020-06 od 15.03.2021. godine, kao i dodatna sredstva u iznosu od 150.299.536,32 dinara, koja su neophodna da bi se finansirali Programi u svih 67 JLS čije su prijave ocenjene kao uredne”, objašnjavaju.

To, dakle, znači da je ministarstvo odlučilo da u punom iznosu finansira sve programe.

Sem sredstava od Ministarstva rudarstva i energetike, same jedinice lokalne samouprave takođe će izdvojiti novac iz svojih budžeta – ukupno 235.049.936,00 dinara. Kad se sve sabere, opredeljeno je 459.349.472,32 dinara za sprovođenje ovog programa.

Sutra potpisivanje ugovora

“U petak ćemo biti u Kraljevu, gde ćemo potpisati ugovore sa lokalnim samoupravama i otpočeti realizaciju projekata podizanja energetske efikasnosti u domaćinstvima. Potom slede dva javna poziva koja raspisuju lokalne samouprave – sa kompanijama koje će radove izvoditi, a potom i sa građanima. U pitanju je veliki projekat koji će se realizovati u nekoliko narednih godina”, rekla je juče ministarka rudarstva i energetike Zorana Mihajlović, tokom posete Smederevskoj Palanci.

Kada Srbija dobija prve prozjumere? Za mesec dana stiže važan dokument i donosi velike uštede

Mihajlovićeva je dodala da su zelena energija i ulaganja u obnovljive izvore energije prioritet i da je vrednost investicija u energetici bez rudarstva 11 milijardi evra.

Kakvi su kriterijumi za građane?

Na pitanje šta će biti kriterijumi na osnovu kojih će se procenjivati da li neko domaćinstvo ima pravo da zameni stolariju uz pomoć države i lokalne samouprave, iz Ministarstva rudarstva i energetike nedavno su naveli da će kriterijumi i uslovi za izbor građana biti definisani propisima o mehanizmu raspodele sredstava koje će usvojiti i sprovoditi JLS.

Trošimo 4,5 puta više energije od komšija: “To znači da bacimo proizvodnju jedne elektrane”

“Kriterijumi će, između ostalog, obuhvatiti: postojeće stanje spoljnih zidova, kvalitet postojeće stolarije, odnosno vrstu materijala profila, broj stakala, način grejanja, kao i energent koji se koristi”, kazali su za B92.net.

Ne samo stolarija

Podsetimo, kako je ranije najavljeno, stolarija neće biti jedina koju će građani moći da dobiju po posebnoj ceni.

U planu su, sem zamene spoljnih prozora i vrata, izolacija zidova, krova, tavanica, zamena kotla, ugradnja toplotnih pumpi, uređaja za klimatizaciju, solarnih korektora…

Kakva je ušteda energije?

Odgovarajući na pitanje koliku bi uštedu građani imali od toga (manji računi za struju i toplotnu energiju), iz Ministarstva za B92.net ranije su rekli da se procenjuje da bi intervencijama na termičkom omotaču (stolarija i izolacija) uštede iznosile između 30 i 40 odsto.

“Ukoliko bi se mere kombinovale sa merama na grejnom sistemu, ušteda bi dostizala 60 odsto, kako u energiji, tako i u smanjenju računa za utrošenu energiju”, poručili su.