ZAMENIK TONIJA BLERA JASNO I GLASNO: Dok sam živ nosiću na duši POGREŠNU ODLUKU o ratu!

dzon preskot
Wikipedia

Džon Preskot, bivši zamenik britanskog premijera Tonija Blera, izjavio je danas da će ceo život živeti s pogrešnom odlukom o britanskoj invaziji u Iraku.

 

Preskot, koji je danas član gornjeg doma parlamenta Doma lordova, ocenio je da je taj rat bio “nezakonit i greška”.

“Generalni sekretar UN Kofi Anan je 2004. godine rekao da je rat nezakonit. S velikom tugom ali i besom sada mislim da je bio u pravu”, naveo je Preskot u tribini objavljenoj u listu Sandej miror.

Bler je izrazio žaljenje i izvinio se posle objavljivanja izveštaja komisije navodeći da je to bila najteža odluka koju je ikada doneo.

Bivši premijer je naveo da je pokušao da “uradi pravu stvar” pridruživanjem Velike Britanije invaziji SAD u Iraku kojom je predsednik Sadam Husein svrgnut s vlasti.

Njegova vlada je u izveštaju optužena da je preuveličavala obaveštajne podatke o navodnom oružju za masovno uništenje koje je imao Sadam Husein da bi dobila podršku za invaziju Iraka, koju je predvodila američka vojska.

U tom ratu učestvovalo je oko 45.000 britanskih vojnika između 2003. i 2009, a 179 je poginulo. U ratu je poginulo i gotovo 4.500 Amerikanaca i 100.000 Iračana.