ZAOŠTRAVANJE ODNOSA? Srbija uzvratila Crnoj Gori recipročnom merom

Direktorat civilnog vazduhoplovstva Srbije obavestio je "Montenegro erlajns" da se suspenduje pravo sletanja aviona crnogorske nacionalne avio-kompanije na beogradski aerodrom "Nikola Tesla", saopštio je "Montenegro erlajns".

Avion
freeimages.com

Montenegro erlajnsu‘ predstoji borba za što brže i kvalitetnije povezivanje Crne Gore avio-linijama prema svim evropskim destinacijama i mi ćemo tom zadatku biti posvećeni. Industrija u kojoj poslujemo ne bi trebalo da zavisi od političkih odluka. Bez obzira na ovu nenadanu odluku Beograda, Srbija svakako ostaje dio naših saobraćajnih planova i pokušaćemo da damo doprinos da se posljedice kovida 19, u ekonomskim smislu, što prije saniraju – navodi se u saopštenju crnogorske avio-kompanije.

Vest o zabrani sletanja Vijestima prethodno je, osim iz kompanije, nezvanično potvrđena i iz izvršne vlasti.

List Blic je ranije večeras preneo da je Direktorat civilnog vazduhoplovstva Srbije, na osnovu reciprociteta, doneo meru kojom se zabranjuje sletanje aviona “Montenegro erlajnsa” na beogradski aerodrom “Nikola Tesla”.

U obrazloženju ove odluke, u koju je Blic imao uvid, stoji da je, kako je navedena mera i dalje na snazi, državljanima Srbije onemogućen ulazak u Crnu Goru.

Nasuprot tome, u skladu sa Odlukom o izmenama i dopunama Odluke o proglašenju bolesti kovid-19 izazvane virusom SARS-KoV-2 zaraznom bolešću, uklonjena su ograničenja za ulazak stranih državljana, uključujući i državljane Crne Gore, u Republiku Srbiju. Imajući navedeno u vidu, princip reciprociteta u kretanju putnika između dve države je ozbiljno narušen, što neposredno utiče na reciprocitet u obavljanju redovnog avio-prevoza iz člana 13 stav 1 Pravilnika o izdavanju odobrenja stranom avio-prevozniku za obavljanje međunarodnog javnog avio-prevoza sa Republikom Srbijom, i to na štetu avio-prevozilaca registrovanih u Republici Srbiji -navodi se obrazloženju, kako je naveo Blic.

Juče je doneta odluka da Crna Gora otvara granice za zemlje koje imaju najviše 25 aktivnih slučajeva na 100.000 stanovnika, a granice sa Srbijom nisu otvorene.

Ova odluka izazvala je oštre reakcije političara u Srbiji.