Zapadna Morava preti da ugrozi regionalni gasovod

Poplave
Beta

Zapadna Morava preti da ugrozi magistralni gasovod Kruševac-Čačak, do koga je u ovom trenutku od ivice obale Zapadne Morave ostalo svega dvadesetak metara.

 

Ovo je rečeno nakon sastanka predstavnika Štaba za vanredne situacije opštine Trstenik.

Gradonačelnik tvrdi: Poplave u Obrenovcu NEĆE SE PONOVITI

Komandant Štaba za vanredne situacije opštine Trstenik Miroslav Aleksić rekao je da Zapadna Morava već duže vreme menja svoj tok i preti da ugrozi tri sela -Počekovinu, Donji Ribnik i Stopanju, kao i regionalni gasovod.

– Kao lokalna samouprava već dve godine apalujemo i na ‘Srbijagas’ i JP ‘Srbijavode’ da preduzmu adekvatne mere, jer su Zapadna Morava i gasovod u njihovoj nadležnosti i da zaštite ljude i imovinu. Odgovor do sada nismo dobijali, Zapadna Morava se sa 74 približila na 22 metra od gasovoda, a Morava i dalje menja svoj tok ka selima – rekao je Aleksić.

KRALJEVO: Evakuisano 700 meštana, povratak u domove još nije bezbedan

Nakon poplava u maju 2014. godine došlo je do velikog meandriranja Zapadne Morave i odsecanja obale, naročito u selima Počekovina, Stari Trstenik i Stopanja.

Na tim lokacijama, Zapadna Morava preti da napravi potpuno novi tok i time ugrozi više od 500 hektara poljoprivrednog zemljišta i više stotina domaćinstava.