ZAPADNA MORAVA PRETI OKOLINI KRUŠEVCA: 12 kuća ugroženo, čekaju se nove padavine

Poplave
Pixabay.com/Ilustracija

Gradski Štab za vanredne situacije Kruševca saopštio je danas da je zbog izlivanja Zapadne Morave u seoskim područjima, jedno domaćinstvo evakuisano, 12 objekata je direktno ugroženo ili je pod vodom, a u šest sela poplavljene su oranice.

 

Kako je saopšteno nakon sednice Štaba, Zapadna i Južna Morava su na području Kruševca u stagnaciji ili opadanju, ali sve nadležne gradske službe se pripremaju za nove padavine.

– Prema najavama prognostičara, očekuje se do 60 litara kiše po metru kvadratnom, što će, ako se ostvari, dovesti do višeg nivoa vode na ovdašnjim rekama nego što smo imali 2014. godine – rekao je gradonačelnik Kruševca i komandant Štaba Dragi Nestorović.

On je dodao da je potrebno obezbediti mehanizaciju i džakove s peskom na mestima koja su pre dve godine označena kao najugroženija.

Poplavni talas na Zapadnoj Moravi koji je prekrio oranice, prošao je tokom poslepodnevnih časova, a kako je kazao Dušan Todorović iz Štaba za vanredne situacije, u narednih nekoliko sati očekuje se brzo opadanje Zapadne Morave kod Kruševca.

Gradski Štab je naveo i da se jezero “Ćelije” planski ispušta kako bi moglo da primi dodatnu količinu vode, te da je snabdevanje zdravom pijaćom vodom uobičajeno.

Dodaje se da su sve nadležne službe spremne da reaguju, da je za sada situacija redovna i pod kontrolom, kao i da se snabdevanje električnom energijom i saobraćaj na putevima na području Kruševca odvijaju uobičajeno.