ZAPALJENA KUĆA NOVINARA IZ GROCKE: Napad izvršen molotovljevim koktelima, UNS zahteva hitnu reakciju policije

Udruženje novinara Srbije (UNS) pozvalo je danas policiju i tužilaštvo da hitno ispitaju sve okolnosti pod kojima je izgorela kuća novinara portala Žig Info Milana Jovanovića, da utvrde da li taj događaj ima veze sa poslom kojim se on bavi i da o tome obaveste javnost.

požar
Pixabay.com

Pokret slobodnih gradjana (PSG) saopštio je danas da su nepoznate osobe u toku noći zapalile kuću urednika medijskog portala Žig info iz Grocke Milana Jovanovića i pucali iz vatrenog oružja ispred njegovih vrata kako bi sprečili njega i ukućane da pobegnu iz kuće.

Kako se navodi u saopštenju PSG, prema informacijama Jovanovićevog advokata Nemanje Todorovića koji je i poverenik PSG za Grocku, Jovanoviću su nepoznati ljudi u tri časa jutros zapalili kuću, razbili prozor i kroz njega ubacili molotovljev koktel, a posle toga pucali ispred vrata kako niko ne bi mogao da pobegne.

Tužilaštvo obavešteno o pretnjama

Jedan od urednika informativnog portala Žig info iz Grocke Željko Matorčević izjavio je danas da su i on i njegov kolega Milan Jovanović kojem je noćas zapaljena kuća u napadu nepoznatih ljudi, u više navrata prijavljivali pretnje tužilaštvu u Beogradu ali da im niko nikada nije odgovorio da li je istraga sprovedena niti da li je bilo nekih rezultata.

U izjavi agenciji Beta, Matorčević je podsetio da su novinari tog portala i ranije dobijali pretnje nakon pisanja o aktivnostima lokalne samouprave po pitanju gasifikacije a da je on bio i pretučen u oktobru.

On je potvrdio da je njegov kolega Jovanović u toku noći napadnut u svojoj kući i da su i on i supruga srećno uspeli da izbegnu teže posledice.

Prema njegovim rečima, oko 3.30 posle ponoći napadači su stigli u dva automobila i sa dva molotovljeva koktela zapalili njegovu kuću, garažu i automobil.

– Čuli smo se telefonom pre dva sata kada je izašao iz bolnice. Sreća pa je njegova supruga primetila da se nešto dešava, inače su mogli da se poguše od dima. Pušteni su kući, ali im je sve izgorelo u požaru. Morao je čak i pantalone da pozajmi od komšije – rekao je Matorčević.

Govoreći o pretnjama koje su dobijali, Matorčević je rekao da su još u julu tužilaštvu preneli da su dobili pouzdane informacije od jednog čoveka da se “okuplja ekipa” koja ima zadatak da im naudi na neki način kako bi ih zaplašila i kako bi ih sprečila da se i dalje bave svojim poslom, odnosno da istražuju malverzacije.

Reč je o čoveku koji je navodno trebalo da bude vozač u jednoj od tih ekipa i koji nije mogao da učestvuje u tome već ih je o svemu obavestio i nakon toga emigrirao iz Srbije.

– Uredno smo prijavili te pretnje Drugom tužilaštvu u Beogradu, ali do danas nam niko ništa nije odgovorio na to – rekao je on.