“Zaraza se sada širi na sever!” Državni sekretar otkrio – hoće li se uvoditi POLICIJSKI ČAS

Državni sekretar Ministarstva zdravlja Srbije Mirsad Đerlek izjavio je da je zdravstveni sistem Srbije spreman da odgovori na epidemije.

Pixabay

U ovom trenutku imamo 23 kovid bolnice na teritoriji Srbije i još jednu privremenu – Arenu. Zdravstveni sistem Srbije je spreman – kaže Đerlek.

Potvrdio je da su kapaciteti nekih bolnica već popunjeni.

Što se tiče punjenja bolnica, naročito je to karakteristično za Beograd. Na Infektivnoj klinici kapaciteti su popunjeni u potpunosi, kao i u KBC “Dragiša Mišović”: Nešto više mesta imamo na Zvezdari i u Zemunu – rekao je.

Istakao je da se zaraza seli na sever naše zemlje.

Zaraza se širi na sever, ono što je dobro jeste da se jug drži – naveo je.

Objasnio je zašto sve bolnice nisu pune sada, za razliku od prvog naleta virusa kada smo imali znatno manji broj obolelih ali i pune bolnice.

U prvom i drugom talasu smo fokus stavili na kovid 19. Bio je to strah od nepoznatog, zbog toga nismo toliko vodili računa o non kovid pacijentima kojih je od 80 do 90 odsto. Sada primamo samo srednje teške i pacijente u teškom stanju – poručio je.

Govorio je i o vakcini protiv koronavirusa.

Do marta meseca očekujemo 350.000 vakcina, prvi će vakcinu dobiti zdravstveni radnici, vojska i policija. Vakcina će biti besplatna za sve – zaključio je.

On nije isključio mogućnost restriktivnijih mera i policijskog časa ukoliko građani budu neodgovorni, ali da toga za sada neće biti.loading...