ZARAŽENO MLEKO: Tri osobe obolele od bruceloze

Krava
Pixabay.com

Tri osobe su obolele od bruceloze na teritoriji opštine Bugojno, potvrđeno je iz Higijensko-epidemiološke službe (HES) u tome gradu.

 

– Jedan pacijent trenutno se leči na Infektivnom odelu u bolnici u Zenici, drugi ambulantno, dok je kod treće osobe bolest upravo dijagnostifikovana –  precizirala je Sutka Ćatić, epidemiolog  HES u Domu zdravlja Bugojno.

 
Svi oboleli u Bugojnu su, dodaje, bolest dobili nakon što su konzumirali mleko i mlečne proizvode sumnjivog kvaliteta i porekla.

– Za mene je bruceloza ne samo zdravstveni, nego i socio-ekonomski problem. Kod ove bolesti je najvažnija prevencija. Neophodno je prokuhavati mleko pre upotrebe i, prilikom kupovine, proveriti da li prodavač ima veterinarsko uverenje o zdravstvenoj ispravnosti proizvoda – naglasila je Ćatićeva.

Vrlo je važno, naglasila je, bolest prepoznati na vreme, kako bi se izbegle ozbiljnije posledice, kojih do sada nije bilo.

Simptomi najsličniji gripi

– Bolest se ne prenosi s čoveka na čoveka, a simptomi su najsličniji gripi. Pacijenti imaju visoku temperaturu, žale se na malaksalost, glavobolju, bolove u kostima i zglobovima, a nerijetko i na obilno preznojavanje – pojasnila je Ćatićeva.

U epidemijskom obliku, bruceloza je na području Bugojna registrovana 2005., a osobe koje su tada obolele bile su iz ruralnih područja, i u direktnom kontaktu sa stokom.loading...