ZAROBLJENI U POPLAVLJENOM RUDNIKU: Potraga za osmoricom RUDARA još uvek traje

rudar
Foter/ Unhindered by Talent / photo on flickr

Ruske spasilačke službe su pokušale da ostvare kontakt s osmoricom rudara koji su od petka zarobljeni u poplavljenom rudniku dijamanata u Sibiru.

 

U rudnik “Mir” u Jakutiji se u petak izlilo 300.000 kubnih metara vode. Evakuisano je 143 rudara, a osam ih je ostalo u rudniku i vode se kao nestali.

Spasioci su juče počeli da pretražuju rudnik ne bi li pronašli rudare. Danas su do podneva “uspeli da prođu nekoliko stotina metara uskih prolaza” i “očekuje se da danas pokušaju da putem cevi stupe u kontakt sa zarobljenim ljudima”, navela je Alrosa u saopštenju. 

Posao spasilaca je otežan blatom koje blokira pojedine hodnike i mora biti uklonjeno. Da bi se sprečila nova poplava, danas su postavljene dve pumpe. 

Ruski istražni komitet, telo zaduženo za najvažnije slučajeve, objavilo je danas zvanično otvaranje istrage o eventualnom kršenju bezbednosnih protokola, za šta je zaprećena kazna od tri godine zatvora. 

Komitet je saopštio da su istražitelji već preuzeli dokumentaciju, pre svega o uputstvima datim radnicima, i ispitali 94 zaposlena u kompaniji. 

Rudnik “Mir” je u upotrebi od 1958. i nalazi se na ruskom Dalekom istoku, oko 4.000 kilometara od Moskve.