ZASEDA KRIZNI ŠTAB: Situacija u Srbiji se komplikuje, Lončar nagovestio O ČEMU ĆE SE RASPRAVLJATI

Krizni štab Vlade Srbije danas će održati sednicu zbog povećanog broja novozaraženih koronavirusom, kojih je dva dana za redom više od 200.

Pixabay.com/Kolaž

Ministar zdravlja Zlatibor Lončar rekao je uoči sednice Kriznog štaba, da će se raspravljati o svim merama u borbi protiv koronavirusa koje mogu da daju rezultat.

Upitan koje će mere biti na dnevnom redu, Lončar je rekao da će se raspravljati o svim merama koje mogu da daju rezultat.

“Stav je da preventivno delujemo, nađemo balans, pooštrimo mere, i da smo sigurni da će dati rezultat”, rekao je Lončar.

Epidemiolozi upozoravaju na poštovanje zaštitnih mera u borbi protiv kovida 19.

Povećava se broj zaraženih, ali i pacijenata na bolničkom lečenju, kaže državni sekretar ministarstva zdravlja Mirsad Đerlek i dodaje da je trenutno u bolnicama na lečenju 359 pacijenata koji boluju od kovida-19, a samo pre nedelju dana bilo ih je 270.

Raste broj zaraženih i u fabrici “Jura” u Nišu. U septembru je u toj fabrici zaraženo 45 radnika, a od početka oktobra 38, ukupno 83, podaci su Instituta za javno zdravlje u Nišu. Iako je najveći broj radnika iz Niša, poslednjih dana znatno se povećava broj zaraženih iz Merošine.

Imunolog dr Srđa Janković kaže za RTS potrebno je vreme da se razvije teža klinička slika, tako će neko ko se sada zarazio kasnije i doći u teško stanje.

Ističe da smo mere koje sada imamo poštovali u potpunosti, da bi to već značajno oslabilo potencijal virusa.

Govoreći od straha od vakcinacije, Janković kaže da neželjnih efekata ima kod svih medicinskih sredstava ali ona je kod vakcina veoma retka, dodajući da su mnogostruko bezbednije od lekova.

Virusolog dr Nada Kuljić Kapulica napominje da virus može da promeni, što su, kako je napomenula, dokazali istraživači iz Kraljeva koje su primetili male mutacije.

Ipak, poručuje da su potrebna ozbiljna istraživanja i više vremena da se donesu jasniji zaključci o virusu.loading...