ZASIJAO BEOGRAD: Evo koliko će prestoničane KOŠTATI novogodišnja rasveta NA DNEVNOM NIVOU

beograd
Dnevno.rs/Petar Marković

Iako je prvobitno planirano da se iz budžeta grada Beograda izdvoji 30 miliona dinara za novogodišnje ukrase, nadležni su rešili da "odreše kesu" i dodaju još 120! Ovo nije jedini trošak, s obzirom na to da će sijalice trošiti tokom jedne večeri oko 70.000 dinara!

 

– Za nabavku novogodišnjih ukrasa planirano je 30 miliona, ali je posle rebalansa, po odluci gradonačelnika, opredeljeno još 120 – kažu iz JP “Javno osvetljenje”.

Nadležni utrošeni novac pravdaju činjenicom da će ove godine biti okićeno skoro duplo više “adresa” nego ranijih prazničnih sezona.

Zbog toga se ove godine za razliku od svih prethodnih, ukrašava 51 lokacija umesto 27. Ovim sredstvima je obnovljena oprema i za 27 lokacija, koja nije nabavljana poslednjih pet godina – objašnjavaju iz “Javnog osvetljenja”.

Funkcionalne probe novogodišnjih lampiona obavljaju se od juče. Od 11. novembra sezona će zvanično početi i predviđeno je da traje tri meseca, ali o tačnom datumu gašenja svetiljki još uvek nije doneta odluka. Ono što se sigurno zna, to je da će praznični ukrasi biti upaljeni u isto vreme kao i javna rasveta u prestonici.

Snaga osvetljenja

Kako navode iz JP “Javno osvetljenje”, instalisana snaga osvetljenja je oko 800 kilovata, odnosno energija koja se potroši za jedan sat je oko 800 kilovata. U proseku, jedan ukras ima oko 30 vati.loading...