ZASLUŽENO ODMARA: Angela Merkel otkrila kako provodi vreme u penziji, a potkačila i Putina

Pre otprilike godinu dana, Angela Merkel otišla je sa pozicije nemačke kancelarke kao heroina slobodnog sveta. Na oproštajnoj svečanosti kancelarki koja je na čelu Nemačke provela 16 godina, prema njenoj želji, svirala je stvar "majke panka" Nine Hagen "Du hast den Farbfilm vergessen".

printscreen/youtube.com/World Health Organization (WHO)

Bila je to želja samouverene nemačke žene, u koju je ta devojčica iz istočne Njemačke odrasla“, piše „Špigel“ koji ju je ovih dana posetio u njenoj kancelariji u Berlinu gde s vernom dugogodišnjom sekretaricom piše političke memoare.

Nije se baš nimalo promenila, komentarše autor dok opisuje kako je smirena, kao da do nje ne dopiru vesti o događajima u svetu. Ni kritike na račun njene zaostavštine kojoj kao da svaki dan sve više bledi onaj prvobitni sjaj, prenosi Jutarnji list.

Merkel kaže kako bi „preferirala malo mirnije političko razdoblje nakon svog dolaska“ jer je, dotiče se teške teme, „stvarno puno vremena posvetila Ukrajini“.

„Ali nije je iznenadilo“, priznaje „Špigelu“. Sporazum iz Minska već je pre erodirao.

U leto 2021.  godine, nakon Bajdenovog susreta s Putinom, Emanuel Makron i ja smo želeli da organizujemo produktivan pregovarački format u Evropskom veću. Neki su se protivili, a ja više nisam imala snagu da to proguram. Svi su znali da ću otići. Neki su komentarisali da je to pitanje za velike zemlje. Isto se dogodilo tokom moje oproštajne posete Moskvi. Putinu si važan ako imaš političku moć. Doveo je taj put sa sobom Lavrova. Obično smo se nalazili licem u lice“, objašnjava Merkel.

Nije bilo govora o tome da ostane. Bilo je vreme za nekog novog. Na unutrašnjem planu već se davno trebala povući. A na polju spoljne politike već neko vreme nije uspevala u svojim politikama. Bilo je, jednostavno, vreme za novi pristup. Pa zastaje na koju sekundu i dodaje: „Ali ne možete se sada ponašati kao da bi sve bilo u redu s pravim pristupom“.

Plitki zaključci

U političkoj penziji Merkel ima vremena za serije poput Krune, Babilon Berlin, ali i seriju „Minhel: Na ivici rata” o tome da li se Hitler mogao zaustaviti. I ulozi britanskog premijera Čemberlena u osvit Drugog svetskog rata. Svideo joj se Minhen jer je Čerčilov prethodnik prikazan u drugom svetlu, ne isključivo kao prestrašeni Hitlerov pijun nego kao strateg koji je svojoj zemlji kupio vreme da se pripremi za nemački napad. U njenom pripovijedanju, piše „Špigel“, Mihnen 1938. pomalo zvuči kao Bukurešt 2008., u kojem je Nemačka, s Merkel na čelu, rekla „ne“ ukrajinskom približavanju NATO-u. „Sada je to snažna, dobro utvrđena zemlja. Tada bi je Putinova vojska pregazila“, kaže Merkel.