ZASTAVA NDH I KUKASTI KRST: Sud u Salcburgu kaznio Hrvate zbog fašističkog divljanja

Pokrajinski sud u Salcburgu izrekao je kazne četrnaestorici navijača zagrebačkog Dinama zbog ustaškog pozdrava, a presuda zbog veličanja ustaštva mogla bi imati dalekosežne posledice.

Sud
Foter:ssalonso / photo on flickr

Pokrajinski sud u Salcburgu izrekao je kazne četrnaestorici navijača zagrebačkog Dinama zbog ustaškog pozdrava, a presuda zbog veličanja ustaštva mogla bi imati dalekosežne posledice.

Više od osam sati porota je većala o presudi u suđenju protiv 14 Hrvata i donela je zaključke za svakog optuženog pojedinačno da li je kriv za kršenja Zakona o veličanju nacizma, pošto su veličali ustaštvo.

Prilikom jedne zabave u junu 2015. godine u Halajnu pevale su se ustaške pesme, visila je ustaška zastava pored jednog šatorskog krila na kojem je bio nacrtan kukasti krst, a pojedini prisutni digli su desnu ruku u znak ustaškog pozdrava, ukazao je tužilac Markus Neher pokazujući grupnu fotografiju.

On je ocenio da je pravno gledano istovetno da li su digli desnu ruku u znak hitlerovskog ili ustaškog pozdrava.

Porota je došla do zaključka da je sedmoro optuženih krivo u skladu sa optužnicom, i oni su dobili uslovne kazne u trajanju od šest do 15 meseci.

Četvorica optuženih, koji su za vreme događaja za koje su optuženi bili u dobi “mladih odraslih”, dobili su mogućnost zamene kazne za socijalno korisni rad.

Trojica optužena, koje porota nije uspela na fotografiji da jasno identifikuje, oslobođeni su optužbi.

Oslobađajuće presude i zamena kazne su pravosnažne, dok uslovne kazne još nisu jer su tužilac, ali i advokat najavili mogućnost ulaganja žalbe.

– Ovo je definitivno presedan koji će prodrmati i Hrvatsku – uveren je istraživač nacionalizma Dario Brentin.

Takođe presuda bi mogla imati posledice i po komemoraciju u Blajburgu.

Poslednjih godina se uvek gledalo u stranu kada je reč o tom skupu. Nije postojao pravni aparat za kažnjavanje veličanja ustaštva, ali sada je drugačije.

Inače, advokat optuženih tvrdio je da hrvatski pozdrav nije isti kao nacistički, koji potpada pod Zakon o zabrani veličanja nacizma. Međutim, tužilac Neher sledio je stav istoričara Marija Jareba prema kojem hrvatski pozdrav nije obuhvatao nikakvo pokretanje ruke, i da je uvedeno podizanje desne ruke, analogno hitlerovskom pozdravu tek za vreme ustaškog režima.

I Brentin ističe da je taj pozdrav uvek posmatrao kao nacistički pozdrav.

Inače, austrijska vlada je, na jučerašnjoj sednici, usvojila dopunu zakona o zabrani simbola, unevši u njega, pored simbola terorističkih organizacija, i ustaška obeležja.loading...