Zašto je NANOGICA sve češća kazna umesto ZATVORA i ko može da je dobije?

Zatvor
Pixabay.com/ilustracija

Nanogice, kao alternativno sredstvo izdržavanja zatvorskih kazni, sve su češći vid kažnjavanja.

 

Ipak, nisu poznata merila kojima se sud vodi kada optuženima za ubistvo dodeljuje kućni pritvor s nanogicom.

Ministar pravde Nikola Selaković nije želeo da komentariše sudske odluke, ali kaže da takve odluke na javnost deluju zabrinjavajuće.

Da li su pravo sredstvo u procesu kažnjavanja optuženih za ubistvo? Ministar pravde o slučaju suđenja optuženima za ubistvo Fedora Frimermana kao ministar ne može da govori.

“Suzdržavam se da to ne komentarišem zato što sam išao sa njim četiri godine u gimnaziju”, kaže Nikola Selaković, ministar pravde.

Na pitanje da li može to da prevaziđe, odgovara: “Pa ne mogu da prevaziđem zato što će se u javnosti steći utisak da komentarišem sudske odluke”.

Na naše insistiranje da se izjasni o trendu da se optuženima za ubistva daje kućni pritvor, ministar je izneo kratak stav.

“Da li javnost na to deluje pozitivno, sigurno da ne deluje pozitivno, ovako kad vi iznesete na takav način i kad svako iznese na takav način, to je nešto što na širu javnost može da deluje zabrinjavajuće”, rekao je Selaković.

Nanogice su široj javnosti poznatije nakon one koju je dobila Svetlana Ražnatović, zbog nelegalnih transfera fudbalera Obilića.

Dobio ju je i sin biznismena Miroslava Miškovića Marko Mišković, kao i nedavno, baletan Goran Stanić, nakon prebijanja supruge, glumice Mine Lazarević.

Nanogicu je dobio i Despot Vranić, optužen za tešku saobraćajnu nesreću u Novom Sadu u kojoj je poginulo troje 20-godišnjaka.

Milan Lazarević, optužen za saučesništvo u ubistvu. Specijalni sud dozvolio kućni pritvor uz nošenje nanogice.

Postaju li nanogice trend? U Komitetu pravnika za ljudska prava kažu da to ne bi smeo da bude put.

“Da to, u stvari, ne postane privilegija onih koji imaju dovoljno sredstava ili uticaja na pravosuđe, već to mora biti opšta mera koja je uperena na to da se smanji pritisak i na zatvore i na sanme ljude koji su u pritvorima kako bi se situacija razrešila. To mora biti dostupno i onima koji su na marginama ovog društva i onima koji su socijalno ugroženi i da na taj način bude opšte zastupljeno”, kaže Milan Antonijević, iz Komiteta.

U kapacitet Okružnog zatvora danas nismo ulazili, ali je novinarima upravo tu prezentovan, kako kažu, najsavremeniji sistem na Balkanu za vanzavodske sankcije.

Reč je o sistemu za prevenciju nasilja u porodici i za lečenje alkoholizma. Nadležni najavljuju da će se koristiti i za sprečavanje nasilja na sportskim događajima i javnim mestima.