“ZAŠTO” JE PRAVO PITANJE: Ovo je 10 NAJZLOBNIJIH stvari koje je čovek stvorio!

Stara laboratorija
Pixabay.com

Čisto zlo krije se iza ovih stvari.

 

Ova lista je dovoljno dobar dokaz da su ljudi sve samo ne savršeni. Šta više, često su veoma daleko od toga.

Naravno, čovečanstvo je stvorilo mnogo toga dobrog, to niko ni ne spori, ali kada pogledate spisak 10 najgorih ljudskih pronalazaka koji je oformila ekipa koja stoji iza YouTube kanala “Top10Archive”, jedino što možete jeste da se zapitate – zašto.

PTIČIJI SUPER-GRIP – Virus H5N1 nama poznatiji kao “ptičiji grip” stvorio je Ron Fučije, u Roterdamu. Ovaj virus ima potencijal da ubije pola svetske populacije.

 

AGENT ORANŽ – reč je o superotrovu, herbicidu, kojim je uništavano lišće u šumama Vijetnama, kako pripadnici Vijetkonga ne bi mogli da se kriju. Posledice raspršivanja ovog otrova osećaju se i danas, a procenjuje se da je zbog Agenta Oranža rođeno pola miliona hendikepirane dece.

 

OLOVNI PROIZVODI – Olovna farba, olovni benzin, stare igračke za decu, vodovodne cevi – sve ove stvari imaju nešto zajedničko – ekstremno su opasne i štetne za okolinu. Iako je potrebno biti u dodiru sa ekstremno visokim nivoom olova da bi došlo do fatalnih posledica, trovanje olovom je dovoljno loša stvar i može dovesti do halucinacija, gubitka sluha, insomnije, oštećenja bubrega, tremora, delimičnog slepila i depresije.

 

IPERIT – Kada vidite fotografije vojnika iz Prvog svetskog rata sa gas maskama, velika je šansa da se u blizini koristio iperit, odnosno, takozvani “senf gas”. Vojni stratezi podržavaju korišćenje iperita, tvrdeći da on ublažava reakcije neprijatelja, međutim, kontakt sa ovim veoma opasnim gasom može dovesti do ozbiljnih hemijskih opekotina, privremenog slepila, jakih oštećenja repiratornog slepila, kancera i plućnog edema.

 

AZBESTNA IZOLACIJA – Azbest je kombinacija šest silikatnih minerala i bio je naširoko korišćen kao izolacija kuća i zgrada krajem 19. pa do sredine 20. veka. Prisustvo azbesta samo po sebi nije opasno, ali ako se oštete, vlakna azbesta mogu prouzrokovati fatalne bolesti!

 

NAGAZNE MINE – I dok se u ratnim vremenima vode rasprave o tome koliko su “korisne” mine, problem zapravo nastaje kada se ratovi završe, a mnogo godina kasnije neko krajnje nedužan nagazi na zaostalu bombu. Procenjuje se da su nagazne mine odgovorne za više od četiri hiljade pogibija godišnje.

 

PLASTIKA – Deluje kao prilično naivan materijal, čak beznačajan, ali se već odavno pokazalo koliko je plastika štetna po okolinu. Godišnje se, samo u Velikoj Britaniji i Sjedinjenim Američkim Državama baci više od 15 miliona tona plastike, a samo četvrtina te količine se reciklira. Okeani su zagađeni sa, po poslednjim procenama, najmanje 160 miliona tona plastike.

 

CIGARETE – Svi znamo da su nikotin i duvan prirodni proizvodi, ali čoveku je palo na pamet da od njih napravi mali cilindrični izvor teških bolesti. Uprkos dobro poznatim lošim uticajima na zdravlje, svetske duvanske kompanije godišnje daju više od osam milijardi dolara da bi reklamirale svoj proizvod.

 

CIKLON B – I dok se moderni pesticidi optužuju za zagađivanje hrane, tokom Drugog svetskog rata pesticid stvoren na cijanidnoj osnovi, Ciklon B, koristio se za mnogo gore stvari. Tokom dvadesetih godina 20. veka, nemački naučnici stvorili su smrtonosnu mešavinu kojom je ubijen veći deo Jevreja tokom Holokausta.

 

SARIN – Kad smo već kod veoma fatalnih vojnih gasova, sarin je ubedljivo najgori. Zvanično važi za oružje masovnog uništenja i, iako je zabranjen još 1993. godine, koristio se i 20 godina nakon toga. Ovaj gas cilja nervni sistem i dovodi do gušenja usled nemogućnosti kontrole grudnih mišića i pluća.

 loading...