Zašto je tržište nekretnina u Crnoj Gori u ekspanziji?

Crna Gora je najposećenija letnja destinacija turista iz Srbije, ali nju sve češće primećuju i turisti iz drugih regiona i delova sveta. Tržište nekretina u Crnoj Gori nikad nije bilo u većem procvatu!

Pixabay

U ne tako davno, nerazvijenoj primorskoj zemlji, danas ćete pronaći najluksuznije komplekse, jahting centre, luke i nekretnine koje izgledaju jednako atraktivno poput onih u Sen Tropeu, na Ćinkve Tere-u ili drugim, najelitnijim letovalištima Evrope.

Otkud ovakav procvat tržišta nekretnina u susednoj Crnoj Gori? Istražili smo zašto je tržište nekretnina u Crnoj Gori u ekspanziji, a odgovori do kojih smo došli, čekaju vas u nastavku teksta.

Ponuda prati potražnju – zlatno pravilo tržišta primenjivo i kod nekretnina u Crnoj Gori

Nekretnine Crna Gora – sintagma koja je na Guglu prethodne godine zabeležila višu tražnju nego ikada! A gde ima tražnje – tu je i ponuda.

Osnovno pravilo tržišta tačno je i u ovom slućaju, pa je i prvi, a svakako i najveći razlog za povećanje gradnje i ponude nekretnina u Crnoj Gori to što za njima postoji tražnja na tržištu. Kako na crnogorskom i srpskom, tako i na stranom.

Crna Gora je za stanovnike ekonomski snažnih zemalja vrlo povoljna destinacija, naročito s obzirom na to da je smeštena kraj mora. Za poređenje, kvadrat na hrvatskom primorju drži cenu od oko 3.000 evra po metru kvadratnom, dok je u Crnoj Gori kvadrat u proseku 1.400 evra. Ova cena, naravno, skače što je nekretnina luksuznija i bliža moru.

Na letovalištima na zapadnom Mediteranu, naravno, cene su nekada i mnogo više nego na hrvatskoj obali, što dodatno ističe povoljnost crnogorskih nekretnina, pa i visoku potražnju za njima. Ne samo da Crna Gora nudi blizinu obale i prelepu prirodu, kao i povoljne cene, već sve prognoze govore i u prilog tome da će cena nekretnina samo rasti, pa se i sve češće graditi.

Dakle, vlasnici crnogorskih nekretnina osim uvek sigurnog parčeta zemlje na moru, kupovinom nekretnine prave i praktično potpuno sigurnu investiciju – u budućnosti je mogu prodati po višoj ceni, ili iznajmljivati tokom sezone i tako ostvariti dobit.

Pandemija i uticaj na rast tržišta nekretnina u Crnoj Gori

Ako nas je Covid-19 nečemu naučio, onda je tome koliko je važno imati svoji beg u prirodu, mir i spokoj. Osim toga, uvideli smo koliko je važno imati svoju vikendicu, a oni ambiciozniji svakako streme kući u blizni “najlepšoj od svih priroda” – na moru.

Takođe, uvideli smo kako ekonomija, valute i cene vrlo lako mogu iskliznuti iz predviđenih tokova, a one koje su najstabilnije i na najvećoj ceni, bile su upravo nekretnine. Potražnja za nekretninama zato je zabeležila skok, a naročito onim nekretninama u prirodi, daleko od gradske vreve i gužve. Upravo takve su nekretnine koje se sve više grade u Crnoj Gori – okružene prirodom i mirom.

Lepote Jadrana privlače ceo svet

Valja napomenuti da su u Crnoj Gori i dalje predominantni ruski i srpski turisti, ali brojke turista iz Azije i zaadne Evrope poslednjih godina beleže ogroman skok!

Svet otkriva Crnu Goru!

Jadranska obala je postala novi svetski trend. U njoj sve češće možete videti pripadnike svetskog džet seta. Na kraju krajeva, u Crnoj Gori je pre nekoliko godina pokrenut i jedan od najpopularnijih jahting klubova, u sklopu luke Porto Montenegro, pa je ova zemlja i sve češća i destinacija “jahtaša”.

Svako leto, lepote Crne Gore osvajaju društvene mreže i prestižne svetske magazine, te ova destinacija postaje sve popularnija za letovanje, a samim tim i investiranje u nekretnine.

Crna Gora nagrađuje kupovinu nekretnine

Radi podsticanja stranog investiranja u Crnu Goru i kupovine nekretnina, Crna Gora je pokrenula i program ekonomskog državljanstva, što znači da se uz određenu svotu uloženog novca u nekretninu može steći crnogorsko državljanstvo. Ovo omogućava investitorima da pokrenu biznis u Crnoj Gori baš kao da su njeni državljani, jer to i postaju, kao i niz drugih benefita, poput putovanja bez vize u preko 120 zemalja sveta.

Crna Gora je i ozbiljan kandidat za ulazak u Evropsku Uniju, pa mnogi od kupovine nekretnine u ovoj zemlji očekuju da će uz crnogorsko, na dugoročno obezbediti “evropsko državljanstvo”.

Najatraktivnije destinacije, na kojima je tržište nekretnina u ekspanziji su: Porto Montenegro, Porto Novi, Kotor, Perast, Budva, Pržno i Sveti Stefan i okolina.

Kako odabrati idealnu nekretninu u Crnoj Gori?

Ukoliko vas je ova tema zainteresovala, možda i vi upravo razmišljate o nabavljanju nekretnine u Crnoj Gori?

Pošto vam ne možemo dati konkretne savete za sam odabir, jer je odluka koju ćete doneti najviše determinisana budžetom i ličnim preferencijama, daćemo vam preporuku da u ovom izazovu iskoristite pogodnosti interneta.

Danas su dostupne patforme koje služe kao pravi online katalozi za razgledanje nekretnina koje su oglašene na prodaju, a nude i opsežne informacije o karakteristikama nekretnina, njihovoj poziciji, pa i ceni. Razgledajte, raspitajte se i tek na kraju donesite i konačnu odluku!