ZAŠTO PADA PRLJAVA KIŠA? Meteorolog objasnio odakle ovakva nepogoda u SRBIJI

On je istakao da je ovakva kiša posledica ciklona koji se nalazi iznad Meditrerana, tačnije, Đenovskog zaliva.

Nevreme Kiša Oluja
[email protected]@darkangelvb

Čuveni meteorolog Đorđe Đurić naveo je da je crvena kiša, koja danas pada u Srbiji, prirodna i bezopasna pojava i da nema nikakve veze sa zagađanjem.

On je istakao da je ovakva kiša posledica ciklona koji se nalazi iznad Meditrerana, tačnije, Đenovskog zaliva.

Sve je posledica uticaja snažnog ciklona iznad Mediterana. On uslovljava u svom prednjem delu jugozapadna strujenja, pa samim tim do naših predela stiže veoma topla vazdušna masa, a ujedno stižu i čestice peska iz Sahare. Zbog toga kiša koja pada sada i kiša koja je padala tokom noći sadrži te čestice peska, što može biti vidljivo kasnije na vozilima – kaže čuveni meteorolog u uključenju u jutarnji program Kurir televizije.

Đorđe Đurić je istakao da je crvena, iliti žuta kiša, potpuno prirodna stvar.

U pitanju je potpuno normalna i bezopasna pojava koja će nas pratiti sve do subote, tj. sve dok Srbija bude bila pod uticajem tog ciklona. Zajednički naziv je prljava kiša, a boja zavisi od delova Sahare odakle ona dolazi. Taj pesak nema veze sa zagađenjem, tako da ne treba da brinemo. Potpuno je prirodna pojava – napominje Đurić.

Prema njegovim rečima, u toku sledeće sedmice nas očekuje stabilizacija vremena i porast temperature.

Imali smo vedra jutra sa temperaturama u minusu. Sada je dosta toplije i temperature su i preko 10 stepeni. Za vikend sledi jedno jače zahlađenje, kratkotrajno, tako da ćemo u nedelju imati pad temperature za pet do deset stepeni, kiša će preći u sneg, a od ponedeljka ide postepena stabilizacija vremena, pa nas očekuje sledeće sedmice porast temperature. Manje-više, imaćemo ovog aprila promenljivo i tipično prolećno vreme – istakao je meteorolog Đorđe Đurić.