Zašto PASOŠI svuda u svetu postoje samo u četiri boje?

Pasoš
Pixabay.com

Pasoš je ključ za ulazak u druge zemlje, a verovatno ste primetili da se oni prave u samo nekoliko određenih boja.

 

Generalno, dolaze u crvenoj, plavoj, zelenoj i crnoj boji koje se smatraju standardnim za ovu vrstu isprave. Iako su pravilima ograničeni na ove četiri boje, moguće ih je napraviti u njihovim različitim nijansama, rekao je Hrant Bogosian, potpredsednik marketinga interaktivne baze pasoša Passport Index.

On otkriva da postoje brojni razlozi zbog kojih se zemlje odlučuju za određene boje, a obično su to geografski i politički motivi.

Ovo su NAJNESTABILNIJE DRŽAVE SVETA I NAJVEĆE PRETNJE MIRU: Pogledajte gde je Srbija

“Članice Evropske unije koriste tamnocrvenu, dok države Caricoma koriste plave pasoše”, rekao je ovaj stručnjak. Caricom predstavlja organizaciju 15 karipskih naroda koji su se udružili zbog privredne integracije i saradnje.

Neki smatraju da su bordo boje deo komunističke prošlosti, a da su plavi pasoši simbol “novog sveta” – Severne i Južne Amerike, Okeanije itd.

Kod nekih zemalja ulogu u izboru boje igra i vera, pa tako brojne islamske zemlje koriste zelene pasoše zbog važnosti te boje u njihovoj religiji. Veruje se da je zelena bila omiljena boja Muhameda, a uz to je i simbol prirode i života.

Ostale nacije biraju boju po individualnom karakteru i identitetu.

GORBAČOV: “Kako stvari stoje, treći svetski rat je već počeo”

“Švajcarski pasoši su jarko crvene boje, dok je pasoš Turske promenjen u bordo boju u nadi da će ući u Evropsku uniju”, rekao je Bogosian. Amerikanci su isprobali razne boje, od crvene, preko zelene, a sada i plave.

Ipak, izradu pasoša, a samim tim i boju često diktira praksa, odnosno često se prave onakvi kakvi su na raspolaganju određenoj zemlji.

“Proizvodnja pasoša je veoma dobro kontrolisan proces, a obavlja ga samo nekoliko kompanija u svetu”, kaže ovaj stručnjak.