Zašto se u Zrenjaninu već 13 godina ne pije voda sa česme?

voda
pixabay.com

Navršeno je tačno 13 godina od kada je rešenjem sanitarnog inspektora upotreba vode iz gradskog vodovoda u Zrenjaninu zabranjena za piće i pripremu hrane.

Problem sa nezdravom vodom u tom gradu postoji decenijama, a zabrana je izdata 20. januara 2004. godine, zbog nedozvoljene količine arsena u vodi.

 

Stanovnici Zrenjanina kažu da znaju da u vodi ima arsena i da je ne koriste, ali da je oduvek plaćaju kao redovnu iako je, praktično, u pitanju otpadna voda.

Fabrika vode na koju Zrenjaninci čekaju decenijama još nije završena. Prema najavama trebalo je da bude završena krajem 2016. godine. Međutim, građevinski radovi još su u toku, ali nadležni ovoga puta ne žele da preciziraju kada će tačno biti završena.

Iz preduzeća “Vodovod i kanalizacija” navode da su radovi na izgradnji postrojenja za preradu vode za piće intenzivirani, da se ne prekidaju ni zimi, da je počela ugradnja opreme u podignute objekte i da se završetak radova može očekivati uskoro.

Na gradilištu postrojenja postavljena je kamera da bi svi zainteresovani preko “video-strima” na sajtu Grada Zrenjanina mogli uživo da prate napredovanje radova.