ZATEGNUTA ATMOSFERA PRED IZBORE: Opozicija najavila TUŽBE protiv ministara Stefanovića i Ružića zbog biračkih spiskova

stefanović
Beta

Predstavnici izborne liste "Beograd odlučuje - ljudi pobeđuju" najavili su danas da će podneti krivičnu prijavu protiv ministra unutrašnjih poslove Nebojše Stefanovića i ministra za državnu upravu i lokalnu samoupravu Branka Ružića zbog toga što smatraju da je došlo do pokušaja zloupotrebe biračkih spiskova i broja birača koji će imati pravo glasa na predstojećim beogradskim izborima.

 

Šef pravnog tima Pokreta slobodnih građana (PSG) Aleksandar Olenik rekao je na konferenciji za novinare da će prijava protiv Stefanovića biti podneta jer je MUP nadležan za odjavu i prijavu boravka građana dok će protiv Ružića biti podneta prijava jer je njegovo ministarstvo odgovorno za vođenje jedinstvenog biračkog spiska, iz kojeg se izvodi birački spisak za Beograd i njegove opštine.

A oni su su, kao ministri, odgovorni za zakonitost rada i postupanja celog ministarstva – rekao je Olenik.

On je ocenio da ima puno razloga za sumnju da je došlo do malverzacija sa biračkim spiskom, odnosno sa brojem birača koji imaju pravo glasa u pojedinim beogradskim opštinama, tako što je taj broj uvećan čak i za 10.000, koliko je registrovano na Zvezdari.

Predsednik Izvršnog odbora PSG Miloš Marković podsetio je da je taj pokret još krajem prošle godine tražio da mu beogradske opštine dostave informaciju o tome koliko građana ima pravo glasa, da bi se taj broj uporedio sa podacima sa predsedničkih izbora 2017. i da bi se utvrdilo da li je došlo do enormnog uvećanja broja birača.

On je rekao da pojedine opštine nisu odgovorile, da su neke rekle da je za te podatke nadležno Ministarstvo za državnu upravu i lokalnu samoupravu, dok je u Mladenovcu, na Vračaru i na Zvezdari zabeležen značajno veći broj birača, konkretno na Zvezdari oko 10.000 više.

Marković je podsetio da je PSG tada o tome obavestio javnost, kao i o svojoj sumnji da je aktuelna vlast pokušala da veštački uveća broj glasača i tako prekroji izbornu volju gradjana.

Prema njegovim rečima, nakon toga svih 17 beogradskih opština dostavilo je nove podatke o broju birača, ali su sada te brojke bile izmenjene, tako da je na Zvezdari bilo 10.000 birača manje nego prošli put, odnosno otprilike isto kao i na predsedničkim izborima.

Predstavnik Narodne stranke Vladimir Gajić kritikovao je to što medijima i kontrolnim organizacijama do nedavno nije bilo dozvoljeno da prate rad Gradske izborne komisije i dodao da to ukazuje da predstojeći izbori nisu slobodni i da nema uslova za ravnopravno učešće svih lista.

Gajić je, međutim, dodao da je ta izborna lista “pokrila” sva glasačka mesta u Beogradu i da će njen pravni tim učiniti sve da spreči eventualno kršenje zakona do izbora i na dan glasanja.

Na konferenciji za novinare medijima je dostavljen materijal o komunikaciji PSG sa pojedinim beogradskim opštinama u kojem se vidi da je ista osoba iz opštine Zvezdara u razmaku od oko mesec dana tom pokretu saopštila da je broj upisanih prvo birača 163.842, a onda 153.436.loading...