ZATVARANJE SRBIJE SE PRODUŽAVA? Evo šta je PREDLOG medicinskog dela Kriznog štaba

Da bismo postigli efekat i imali rezultat potrebno je najmanje dve nedelje, tako da ćemo mi iz medicinskog dela Kriznog štaba tražiti produžetak mera do 29. marta, znači još nedelju dana.

Pixabay.com/Kolaž

To je neophodno da bi se nakon tog perioda osetio lagani pad, što je ujedno i deo prirodnog procesa, izjavio je epidemiolog i član Kriznog štaba Branislav Tiodorović govoreći o merama koje nas čekaju od podedeljka.

Dakle, do ponedeljka, u 6 časova zatvoreni su svi ugostiteljski objekti – kafići, restorani, barovi, tržni centri, prodavnice, osim trgovina prehrambene delatnosti, kao i pumpi i apoteka. Ne rade ni bioskopi, muzeji, galerije, kozmetički i frizerski saloni, saloni lepote, kladionice, kockarnice, dečije igraonice, teretane, vežbaonice, fitnes centri, bazeni, baloni za sport… Takođe, šalter prodaje hrane u restoranima, kao ni šalter prodaja kafe i pića u lokalima na šetalištima nije dozvoljena.

Kako je epidemiolog objasnio, mere koje važe do ponedeljka, najverovatnije će biti produžene da bismo postigli neophodni efekat, a cilj je suzbijanje širenja virusa i pad broja obolelih. Takođe, dodaje, imunizacija je u toku, a statistika joj nikako ne ide korist.

Da li će mere biti produžene ili će doći i do modifikovanih varijanti za neke uslužne delatnosti, ostaje nam da vidimo.

– Naš predlog će biti da mere koje imamo do sada budu na snazi do 29. marta, a šta će biti videćemo. Mi u ovom trenutku moramo sve svesti na ono neophodno, a to su hrana, lekovi, gorivo, kako bismo sačuvali živote ljudi, jer bez zdravlja i ljudi nema ni ekonomije. Generalno, svi iz medicinskog dela Kriznog štaba za borbu protiv korona virusa znamo dobro da ovih nekoliko dana pooštrenih mera nije rešenje i da nećemo imati rezultat posle, već da je potrebno produžiti – objašnjava profesor Tiodorović.

Mere zatvaranja, inače, ne odnose na preduzeća, fabrike i njihove interne organizacije rada i poslovne aktivnosti. Takođe, u uobičajenom radnom vremenu biće otvoreni svi šalteri državne uprave, pošte, banke, osiguravajuća društva, menjačnice…

– Ako je u skladu sa kampanjom vakcinisanja i zakonom, u smislu pozvati ljude da koriste sve blagodeti normalnog života, da, jer ja sam za poštovanje ljudskih prava. Ne možemo mi deliti ljude na ove i one, ali zašto neko ko se vakcinisao ne bi to koristio za putovanje ili bilo šta drugo što mu donosi vakcinacija. Vakcinacijom najpre štitimo sebe u pogledu zdravlja, a onda i druge ljude oko sebe, i na kraju što pre dođemo do kolektivnog imuniteta, pre ćemo se vratiti normalnom životu i funkcionisanju – kaže profesor Tiodorović.

KORONA “UDARA NA DUGE STAZE”: Svaki treći pacijent ima postkovid tegobe