ZATVOR ZA NADRILEKARE! Ovo su najluđi načini kojima su ljudi pokušali da leče KORONU

Verovanje nadrilekarima i narodnim lekovima može da vam se obije o glavu!

pixabay

Koktel srebrne vodice, joda i hidrogena, maska koja ubija kovid, beli luk, vitaminske bombe, kanabis ili kravlji urin samo su neki od navodnih ”ubica korone” koje razni nadrilekari, travari, bioenergetičari ili nutricionisti sve učestalije preporučuju na društvenim mrežama.

Stručnjaci apeluju na ljude da ne nasedaju na ovakve ponude,jermnogi recepti koje laici prave, a nisu prošli naučne i medicinske provere, umesto izlečenja, mogu trajno da naruše zdravlje ili čak dovedu i do smrtnog ishoda.

Koliko je nadrilekarstvo uzelo maha, potvrdio je i predsednik Srbije Aleksandar Vučić demantujući optužbe iz opozicije daje ubrizgao hiperimunigamaglobulin, te da zato ne može da se zarazi koronom.

Od mojih prijatelja, medicinskih stručnjaka, saznao sam da je ovakva tvrdnja daleko od bilo kakve medicinske činjenice i istine. Ovakva izjava bi mogla dabude čak i opasna, budući da živimo u vremenima u kojima su teorije zavere i nadrilekarstvo postali gotovo podjednako opasni, kao i sama ova bolest – odgovorio je šef države na lažne optužbe.

V. D. direktora klinike ”Dr Laza Lazarević” dr Ivana Stašević apeluje na građane da ne pribegavaju nadrilekarstvu i da se drže zvanične medicine.

Pacijenti gube vreme da se pravovremeno leče i dijagnostikuju, a nekada čak mogu biti podvrgnuti zahvatima i ritualima koji mogu da im škode – ističe doktorka i podseća daje nadrilekarstvo protivzakonito.

Profesor na PMF u Novom Sadu dr Božo Dalmacija kaže da gradani nikako ne treba sebe da dovode u životnu opasnost koristeći navodne lekove za koronu.

Bilo je takvih slučajeva, kada su pokušavali da reše problem sinusa, pa im je koža na glavi trajno poplavela od mešavine vodonik-peroksida i srebra, koja se inače koristi za dezinfekciju prostora, ali nikako ne sme da se pije. Vodonik-peroksid pravi slobodne radikale u organizmu i oštećuje ga. Hidrogen nikako ne unositi u organizam, jer kad biste popili jak hidrogen, stradalo bi vam ždrelo i došlo bi do oštećenja na koje se naseljavaju mikroorganizmi, a to može dovesti i do smrtnog ishoda – upozorio je profesor i dodao da i velike količine vitamina mogu da izazovu reakciju.

Vitamin D će uticati na taloženje kalcijuma u zglobovima, a i drugi vitamini mogu imati štetne efekte pri povećanoj koncentraćiji. Ne treba unositi puno sintetičkih vitamina, treba jesti voće i povrće u normalnim količinama. Unos belog luka u velikoj količini je loš za želudac, a alkohol pravi puno slobodnih radikala koji napadaju zdrave ćelije – naveo je on.

Travar sa Zvezdare pred tužilaštvom 

Najsvežiji primer nadrilekarstva u Srbiji je slučaj beogradskog travara M. D., koga je privela policija zbog sumnje da se bavi nezakonitim lečenjem, budući da su ispred njegove kuće na Zvezdari prolaznici danima vidali obnažene muškarce koji su došli na lečenje. Iz MUP-a su potvrdili da su sa travarom obavili razgovor.

O svemu je obavešteno nadležno tužilaštvo, koje se izjasnilo da osobe koje su prijavile ovaj slučaj mogu podneti krivičnu prijavu Prvom osnovnom javnom tužilaštvu – saopštio Je MUP.

Zatvor za nadrilekare

Advokat Ivan Ninić kaže da su za nadrilekarstvo i nadriapotekarstvo zaprećene kazne zatvora do tri godine i daje nąjpoznatiji takav primer kod nas Vidovita Zorka, koja je svojevremeno gostovala u televizijskim emisijama i nudila svoje usluge, zbog čega je kasnlje i osuđena.

Prema članu 254. Krivičnog zakonika, ko se bez odgovarajuće stručne spreme bavi lečenjem ili pružanjem drugih medicinskih usluga, kazniće se novčanom kaznom ili zatvorom do tri godine, Ista kazna čeka i svakog ko se bez odgovarajuće stručne spreme bavi spravljanjem ili izdavanjem lekova.loading...