ZAVIRITE U “SOKOLA”: Neverovatne činjenice o LUKS vozu koji će saobraćati od Beograda do Novog Sada

Moderni dabl-deker ima najsavremeniju opremu.

Instagram/buducnostsrbijeav

Vozna karta od Beograda do Novog Sada, brzim “Soko” vozom koji će saobraćati prugom koja će biti otvorena za saobraćaj u subotu 19. marta, koštaće 300 dinara u jednom pravcu tokom promotivnog perioda.

Prevoz će na toj relaciji biti besplatan za decu uzrasta do sedam godina koja su u pratnji roditelja.

– Moramo da vratimo poverenje u železnicu, ljude u vozove i zato u narednom periodu cena karte za brze soko vozove iznosiće 300 dinara, a deca uzrasta do sedam godina prevoziće se besplatno u pratnji svojih roditelja – rekao je ministar građevinarstva, saobraćaja i infrastrukture Tomislav Momirović.

Istakao je da će posle 138 godina od puštanja prve pruge u Srbiji i 46 godina od puštanja pruge Beograd-Bar konačno biti otvoren jedan kapitalan projekat u železničkoj infrastrukturi.

Kako je rekao, dva najveća grada u Srbiji biće povezana najkvalitetnijom železničkom infeastrukturom, a najbrži vozovi, u Jugoističnoj Evropi, koji će se kretati brzinom od 200 km/h, ići će od Beograda do Novog Sada.

Činjenice o brzom vozu

  • dužina kompozicije: 100 metara
  • širina: 2,8 metara
  • visina: 4,6 metara
  • brzina: do 200 km/h
  • broj sedišta: 314

Luksuzno i udobno

Putnici će bez dužeg čekanja i stajanja u redu moći da kupe kartu na tri načina, odnosno putem jedinstvene aplikacije “Srbija voza”, na novim kartomatima postavljenim u železničkim stanicama ili na blagajnama.

Dragana Stanković iz “Srbija voza” kaže da “Štadlerove” elektromotorne garniture imaju po 314 mesta.

Reč je o najekskluzivnijim elektromotornim garniturama koje saobraćaju i u pojedinim evropskim zemljama, a mi smo prvi u regionu koji imamo takve vozove. Za putnike dabl-dekera biće obezbeđena hrana, a osim kondukterki i konduktera, za dodatni komfor biće zadužene stjuardese i stjuardi koji će kao u avionu prodavati kafu, sokove, grickalice, salate i sendviče. Putnici će ove proizvode moći da kupe i u bifeu. Račun za osveženje moći će da plate gotovinom ili karticom – objašnjava sagovornica.

Stankovićeva dodaje da će putovanje vozom biti jedinstveno iskustvo, jer moderni dabl-deker ima najsavremeniju opremu.

Ulazak u voz omogućava 12 kliznih vrata na električni pogon, a zanimljivo je i to što se u vozu nalaze i toaleti za osobe sa ograničenom pokretljivošću, mesta za parkiranje bicikla, aparati za kafu i sokove i specijalan prostor za presvlačenje beba. U vozu će biti besplatan internet, a pojedina sedišta imaju dodatno osvetljenje za čitanje u toku vožnje – dodaje ona.

Kondukterka Katarina Jurišić (26): Ostvario mi se san!

Mlada kondukterka Katarina Jurišić (26) jedna je od desetak žena koje će, u potpuno novoj uniformi i sa novim znanjima stečenim na obukama, putnicima u brzim vozovima pružati najbolju uslugu. Ponosno kaže da je ovo ostvarenje njenog sna i da nije mogla ni da zamisli da će Srbija imati toliko savremena vozila na svojim prugama.

U “Srbija vozu” kao kondukterka radim dve i po godine. Nisam ni sanjala da ću imati privilegiju da budem u sastavu ljudi koji će se voziti najsavremenijim vozom. Za nekoliko dana ostvariće se san svih železničara. Moj posao nije lak, jer se radi i danju i noću, a u pokretu smo i po 12 sati. Međutim, u ovakvim vozilima i nama će biti lakše. Dobili smo potpuno novu opremu, a posebno se radujem što se karte više neće otkucavati tradicionalno “zumbanjem”, već smo dobili mobilni čitač, zahvaljujući čemu će se karte daleko lakše očitavati – kaže Katarina.

Ona dodaje da je na obuci za brzi voz morala da savlada način šminkanja, pravljenja frizure, držanja tela i odnosa sa putnicima, jer novi vozovi zaslužuju najbolje osoblje:

Naše nove uniforme su teget boje sa crvenim detaljima. Imamo suknje ili pantalone, dok će žene na glavi imati tokice, a kondukteri kape. Takođe, obavezne su i ešarpe ili kravate sa logom “Srbija voza” – navodi ona.