ZAVRŠEN “CARINSKI RAT” : Hrvatska vratila PRVOBITNE TAKSE za kontrolu VOĆA I POVRĆA!

Granica
Wikipedia/Romain.D.C

Ministarstvo poljoprivrede Hrvatske izmenilo je Pravilnik o inspekcijskom nadzoru i kontroli usklađenosti voća i povrća s tržišnim standardima i smanjilo naknadu sa 270 evra na 90 kuna, što je oko 12 evra.

 

“Carinski rat” zemalja regiona sa Hrvatskom je završen, kaže ministar trgovine Rasim Ljajić i dodaje da će se i ubuduće takse za nadzor voća i povrća plaćati po starom pravilniku.

Do promene pravilnika došlo je nakon žestokih reakcija susednih zemalja pogođenih novim hrvatskim merama, zbog čega je premijer Andrej Plenković naložio izmenu tih propisa, javlja HRT.

Izmena se odnosi na naknadu za kontrolu usklađenosti voća i povrća s tržišnim standardima, te iznosi 90 kuna (oko 12 evra) za svaku pojedinu vrstu voća i povrća u okviru jedne kontrole koje sprovode poljoprivredna i fitosanitarna inspekcija.

Pravilnik će biti objavljen u petak, 11. avgusta u Narodnim novinama.

– Sa susednim državama je dogovoreno da od petka nema trgovinskih blokada na granicama – navodi se u saopštenju Ministarstva poljoprivrede.

Ministar trgovine Srbije Rasim Ljajić potvrdio je da će se i ubuduće takse za nadzor voća i povrća plaćati 90 kuna, po starom pravilniku, ističući da je “carinski rat” zemalja regiona sa Hrvatskom završen. Naveo je da se čuo sa hrvatskim ministrom Tomislavom Tolušićem, koji ga je obavestio o vraćanju visina taksa na staro.

– To je za nas zadovoljavajuće rešenje, ali nema mesta trijumfalizmu, niti tome da neko proglašava pobedu i poraz –  rekao je ministar trgovine novinarima.

Istakao je da je jedino važno da se obezbedi slobodan protok roba i da se uklone barijere.

– To je u interesu naših ekonomija i privreda, ali i dobrosusedskih odnosa u čitavom regionu – kaže Ljajić.

Na pitanje šta će biti sa poljoprivrednicima koji su po novim taksama već radili i da li će država tražiti da im se vrati novac, Ljajić kaže da jedino oni sami mogu to da urade.

– Mi kao država ne možemo da tražimo, ali oni mogu da traže redovne sudske postupke ukoliko smatraju da su oštećeni – rekao je Ljajić i dodao da je država već učinila šta je mogla i smatra da je to dovoljno.

– Najvažnije je da se problem reši, da ljudi mogu da trguju, putuju i prodaju svoju robu i u jednom i u drugom pravcu i ja se nadam da će ovo biti poslednja vancarinska barijera – zaključio je Ljajić.

Hrvatska je od 1. avgusta proširila spisak voća i povrća koje mora da prođe fitosanitarni nadzor na granici ako dolazi iz trećih zemalja, u koje se ubraja i Srbija.

Umesto dotadašnjih 90 kuna, određene su 22 puta veće takse, koje su iznosile oko 270 evra. Mera se odnosila na 168 zemalja, ali su njome najviše pogođene države regiona.

Vlada Srbije je Hrvatskoj uputila notu, a Carina Srbije je pojačala mere kontrole i nadzora nad robom biljnog i životinjskog porekla čije je poreklo ili zemlja otpreme Hrvatska.

Ministri BiH, Crne Gore, Makedonije i Srbije zatraćili su od Evropske komisije da hitno reaguje protiv hrvatskih mera, posle čega je premijer Andrej Plenković naložio ministru Tomislavu Tolušiću da već ove nedelje pronađe rešenje koje će otkloniti problem sa susednim zemljama, što je i učinjeno.