ZAVRŠEN DRUGI KRUG GLASANJA za šefa Ujedinjenih nacija, VUK JEREMIĆ DRUGI

Vuk Jeremić
Wikipedia.org

Savet bezbednosti Ujedinjenih nacija, ni posle dugug kruga tajnog glasanja, nije uspeo da izabare naslednika Ban Kimuna na mestu generalnosg sekretara svetske organizacije. Antonio Guteres i dalje ima najveću podršku, Vuk Jeremić odmah iza njega. Iako je glasno najavljivano da će se na čelu UN naći žena, među tri kandidata sa najvećom podrškom posle dva kruga je samo Suzana Malkora.

 

Trka za mesto novog generalnog sekretara UN nastavlja se nesmanjenom žestinom, pošto države članice Saveta bezbednosti, posle dva kruga, nisu uspele da se slože oko zajedničkog kandidata za naslednika Ban Kimuna.

Kao i posle prvog glasanja, Ujedinjene nacija, uprkos insistiranju predesadavjućeg generalne skupštine, nisu bile spremne da saopšte rezultate, pa je ishod do javnosti dospeo “zaobilaznim” putem.

Portugalac Antonio Guteres je, kao i 21. jula, dobio najveću podršku, ali dve države “nisu ohrabrile” njegovu kandidaturu. Diplomate u UN navode da su njegove šanse za izbor na mesto generalnog sekretara slabe ukoliko je jedan od glasova ruski.

Odmah iza Guteresa, navodi Svetska federacija udruženja UN (koja je i prošli put objavila rezultate), nalazi se bivši šef srpske diplomatije Vuk Jeremić, čiju je kandidaturu podržalo osam zemalja, četiri “nisu ohrabrile” njegovu kandidaturu, dok su tri bile uzdržane.

Jedina žena među vodećim kandidatima, prema rezultatima drugog kruga glasanja, je Suzana Malkora, koja uz osam glasova podrške, ima i šest protiv.loading...