ZAVRŠEN PROBNI TEST IZ MATEMATKE: Radilo 88 odsto osmaka, a evo kakvo su znanje pokazali

Matematiku je juče uradilo 88 odsto đaka i proba je produžena iza 20 časova, odnosno do 21.30, a danas tokom dana test radi oko 7.000 osmaka.

škola
pixabay.com

Većina osmaka završila je polaganje matematike koja je bila drugi test u okviru probe male mature. Đaci su u proseku “osvojili” preko 12 poena.

Do juče do deset časova njih oko 3.000 je završilo i test iz matematike za koji je odvojeno sat i po vremena.

– U ovim uslovima i okolnostima u kojima smo đaci su dobro uradili i matematiku. Ne treba da se boje i brinu ako tokom polaganja neko ima određenih tehničkih smetnji. Sve što su uradili ostaje zapamćeno i samo nastave dalje kada opet uspostave mrežu i uloguju se. Dakle, deco ne brinite – poručuje ministar.

On naglašava da je ovo samo proba male mature.

– Ovo što sada radimo je praktično pilotiranje male mature koje je trebalo da se radi 2020. godine. Svi od provajdera preko đaka do Ministarstva smo na novom zadatku i to pre roka – kaže Šarčević.

Ministar dodaje da je juče do 17 časova platforma mojaučionica odlično funkcionisala, ali da je posle bilo smetnji, prenosi “Blic”.

– Ali, velika zahvalnost provajderima na trudu oko svega. Našim klincima pohvale – ističe ministar.

Srpski koji je većina đaka polagala u sredu, a deo u četvrtak, ukupno je polagalo 98 odsto osmaka.

– To je odličan rezultat. Neki su radili i dva puta jer su hteli da poprave. Manjine su odlično uradile test iz maternjeg. Matiš koji smo dali je za nijansu lakši nego što bi trebalo jer đaci imaju ponuđene odgovore, ali to je bila odluka jer decu u svemu ovome što je novo za sve nas, nismo želeli dodatno da frustriramo. U ovim uslovima odlično su uradili sve – poručuje ministar.loading...