ZAVRŠEN PRVI KRUG GLASANJA za šefa Ujedinjenih nacija, evo kako je prošao Vuk Jeremić

UN
Printscreen

Ambasadori 15 država članica Ujedinjenih nacija okončali su danas u Njujorku prvu rundu glasanja za novog generalnog sekretara UN, ali nisu želeli da komentarišu tok sednice, održane iza zatvorenih vrata.

 

– Prva runda je završena… Kandidati će biti obavešteni o rezultatima – rekao je kratko predsedavajući Saveta bezbednosti, japanski ambasador Koro Bešo. 

Objavite rezultate, traži predsedavajući Generalne skupštine

Predsedavajući Generalne skupštine UN Morgens Liketoft zatražio je da ubuduće rezultati neformalnih glasanja o novog šefu UN budu dostupni javnosti, budući da dosadašnji način na koji se ovaj proces vodi “nije u skladu sa najavljenom transparentnošću”.

Ambasadori stalnih članica, ulazeći u salu za sednice Saveta bezbednosti UN, takođe nisu želeli preterano da komentarišu stavove svojih država o izboru narednog generalnog sekretara, ističući da je važno da se, u važnom trenutku za svetsku organizaciju, izbor obavi brzo.

Proces je počeo tako što se 15 članica Saveta bezbednosti izjasnilo da li “ohrabruju”, “ne ohrabruju” ili “ne žele da se izjasne” o pojedinačnim kandidatima. Iako rezultati neće biti poznati javnosti, državama koje su nominovale kandidate biće saopšteno koliku podršku su njihovi kandidati dobili.

– Važno je da izaberemo najboljeg kandidata. Nisam u poziciji da obelodanim poziciju Francuske – rekao je pred sednicu francuski ambasador pri UN Fransoa Delatre.

Francuski ambasador je, takođe, rekao da je u sadašnjoj situaciji “uloga Ujedinjenih

Jeremiću devet od 15 glasova u UN?

Prema nezvaničnim i nepotvrđenim informacijama, kandidat Srbije za generalnog sekretara UN Vuk Jeremić, osvojio je 9 pozitivnih glasova od 15 država članica SB.

nacija važnija nego ikada ranije”, kao i da budući generalni sekretar mora da ima veštinu i odlučnost da vodi tu organizaciju.

Američka ambasadorka Samanta Pauer je pre početka glasanja, takođe, odbila da otkrije kojeg kandidata će podržati Vašington, navodeći da ta osoba mora da pokaže “vođstvo, organizacione sposobnosti kao i odlučnost da se rukovodi principima UN”.

– Želimo da se novi generalni sekretar brzo izabere kako bi imao vremena da se pripremi za ovu ulogu – rekla je američka ambasadorka.

Britanski ambasador Metju Rajkroft je naveo da “nije prekasno” za kandidaturu Australijanca Kevina Rada, koji je nedavno obznanio da ima aspiracije da se nađe na čelu UN.

Jeremić: Nastavljamo kampanju, idemo u drugi krug

Bivši ministar spoljnih poslova i kandidat Srbije za generalnog sekretara UN Vuk Jeremić kaže da je izuzetno zadovoljan rezultatom prvog kruga tajnog glasanja, i da u drugi krug ulazi sa opreznim optimizmom.

– Sve što mogu da kažem je da sam izuzetno zadovoljan rezultatom i da imamo dobru poziciju uoči drugog kruga glasanja. Postoji mogućnost da se ono održi već iduće nedelje – izjavio je Jeremić Tanjugu.

– Nastavljamo sa dinamičnom kampanjom i u drugi krug ulazimo sa opreznim optimizmom – istakao je Jeremić.

Napomenuo je da je kandidatura Srbije zapažena kao jedina koja je ispraćena konciznom i transparentnom platformom.

– ‎Ishod glasanja neće biti saopštavan javnosti – jedino su kandidati, kao i njihove države, obaveštene o sopstvenom učinku. Od kandidata se očekuje da poštuju odluku SB UN-a da se ne izlazi u javnost sa brojevima – podestio je Jeremić.

Ko su kandidati?

Pored Jeremića, kandidati za mesto generalnog sekretara UN su bivša hrvatska ministarka spoljnih poslova Vesna Pusić, nekadašnji šef UNHCR-a Antonio Guteres, argentinska ministarka spoljnih poslova Suzana Malkora i Natalija German iz Moldavije.

Takođe, na spisku kandidata su Bugarka Irina Bokova, Novozelanđanka Helen Klark, Slovenac Danilo Turk, Igor Lukšić iz Crne Gore, Makedonac Srđan Kerim, Slovak Miroslav Lajčak i Kostarikanka Kristijana Figeres.

Uobičajeno je da se proces izbora okonča do oktobra. Novi generalni sekretar će funkciju od Ban Kimuna preuzeti u januaru naredne godine.loading...