Siljanovska, koja je u prvom krugu predsedničkih izbora osvojila manje od jednog procentnog poena od kandidata vladajuće koalicije oko SDSM i DUI, zahvalila je opozicionoj partiji VMRO DPMNE koja ju je kandidovala i njenim kolacionim partnerima, ali i svima koji su glasali za nju i razočarani su vladavinom SDSM i njenih koalicionih parntera.

Siljanovska je, kako su preneli lokalni mediji, ponovila da “zemlji (Severnoj Makedoniji) nedostaje vladavina prava i pravda, bez čega nema pregovora sa Ebvropskom unijom”.

– Mora da se stavi kraj na tranziciju, potrebni su novi političari, novog kova – rekla je Siljanovska koja će se sa Pendarovskim u drugom krugu 5. maja boriti za funkciju predsednika Severne Makedonije.

Prema preliminarnim podacima sa sajta Državne izborne komisije, sa 99,8 odsto obrađenih izbornih mesta Siljanovska je dobila 319.240 glasova ili 42,24 odsto, dok je njen protivkandidat iz vladajuće koalicije Stevo Pendarovski dobio 7.606 glasova ili 0,61 procentni poen više, odnosno 323.846 (42,85 odsto izašlih birača).

Lider VMRO DPMNE Hristijan Mickoski je ocenio da je makedonska opozicija pobedila “prevarantske politike čiji je predvodnik Zoran Zaev”, ali je istakao da je ta pobeda nepotpuna jer vlast nije u potpunosti poražena i da je potrebna da pobedi u drugom krugu.

Rezultat opozicionne kandidatkinje za predsednika Severne Makedonije u prvom krugu, prema rečima Mickoskog, predstavlja novu realnost u zemlji i pokazuje da je vlast delegitimirana.

– Pobedili smo sve one ostatke tranzicije, sve one prevarantske politike čiji je predevodnik Zoran Zaev. Pobedili smo, ali nismo ih u potpunosti porazili. Zato nam je potrebna pobeda u drugom krugu. Ovo je velika pobeda pre svega za našu zajedničku otadžbinu Makedoniju – rekao je Mickoski.