ZAVRŠENA OBNOVA FASADA u Karađorđevoj, pogledajte kako sada izgledaju zgrade u ovom delu Beograda (FOTO)

fasade
Beoinfo

Gradonačelnik Siniša Mali izjavio je da je završena obnova fasada u Karađorđevoj ulici, što je sproveo Sekretarijat za komunalne i stambene poslove, i dodao da se akcija uređenja oronulih i propalih fasada nastavlja, jer one, osim što narušavaju izgled grada, ugrožavaju i bezbednost građana.

 

Gradonačelnik je podsetio da Grad Beograd od početka godine sprovodi akciju uređenja fasada i da je planom za ovu godinu predviđena rekonstrukcija oko 180, a više od pola je već gotovo.

Grad Beograd, dodao je, ima velik broj prelepih zgrada koje, nažalost, nisu bile u najboljem stanju, zbog čega je akcija uređenja fasada od izuzetnog značaja, jer daje potpuno nov, lepši i sređeniji izgled našem gradu.

Mali je rekao i da će svaka od njih imati dekorativno osvetljenje, a da centar Beograda, korak po korak, poprima nov, lepši izgled. Na fasade u Karađorđevoj već se postavlja dekorativno osvetljenje i to će biti završeno u narednih desetak dana.

– Osim što sređujemo fasade, radimo i na uređenju gradskih ulica i pretvaranju centra grada u pešačku zonu. Obilićev venac smo zatvorili za saobraćaj i sada je tamo moderno šetalište. Ulica Vuka Karadžića je obnovljena, kao i deo Zmaj Jovine i plato kod Crvenog petla. Sređujemo i Kosančićev venac, sledi nam uređenje Bezistana i podzemnih prolaza, a raspisan je poziv za urbanistički projekat za uređenje Terazijske terase, po čijem će okončanju i dobijanju građevinske dozvole, krenuti i radovi – dodao je gradonačelnik.

 

Sekretarijat za komunalne i stambene poslove sprovodi mere tehničke zaštite, odnosno restauracije oštećenih i oronulih fasada na 35 objekata u okviru kulturno-istorijske celine Kosančićev venac. Tu spadaju objekti u Karađorđevoj, Pop Lukinoj, Fruškogorskoj, Zadarskoj i na Kosančićevom vencu.

Radovi na obnovi objekata u Karađorđevoj 17-19, 21, 23, 35, 37, 39, 41 i 43 i Kosančićev venac 18 završeni su. Radovi na objektima u ulici Kosančićev venac 2, 4, 6 i 8, Pop Lukina 6/Fruškogorska 1, Fruškogorska 3 i Pop Lukina 12 realizovani su od 70 do 80 odsto i njihovo okončanje očekuje se tokom ovog meseca.

 

Radovi na objektima u ulici Kosančićev venac 1, 1a, 13, 15, 17, 19, 22 i 23, Pop Lukina 2-4, Fruškogorska 2, 6, 8, 10 i Kosančićev venac 5/Fruškogorska 4 realizovani su 70 odsto i okončanje radova se takođe očekuje tokom juna.

Planom za 2017. godinu predviđeni su radovi na sprovođenju mera tehničke zaštite na 54 objekata koji se, između ostalih, nalaze u ulicama: Brankova, Pop Lukina, Maršala Birjuzova, Zeleni venac, Kolarčeva, Džordža Vašingtona, Crnogorska, Terazije i Bulevar despota Stefana.

 

JP „Gradsko stambeno” od kraja prošle i početka ove godine radilo je na uređenju 87 fasada u ulicama: Kralja Milana, Nemanjina, Karađorđeva, cara Dušana, cara Lazara, Katanićeva, Svetog Save, Stojana Protića, Hadži Milentijeva, Internacionalnih brigada, Krušedolska, Ohridska, Studentski trg, Dragoslava Jovanovića, Njegoševa i Terazije.

Većina fasada je već rekonstruisana, a preostali, manji broj će biti završen u narednih mesec dana. Radovi još traju u Cara Lazara 16, Dragoslava Jovanovića 7, 9 i 11, Karađorđevoj 59 i 71a, Kraljevića Marka 1, Kameničkoj 8 i na Savskom trgu 9.