Ispred Doma Narodne skupštine Srbije u Beogradu danas je održana centralna manifestacija obeležavanja Dana policije sa koje su državni čelnici obećali policajcima podršku, povećanje plata i bolje uslove rada za, kako su istakli, najteži i najodgovorniji posao. 

 

Okupljeni građani imali su prilike da vide egzercir pripadnika Žandarmerije, koji su vešto baratli bajonetima u svečanim uniformama, skrojenim za ovu priliku.

Za svega nekoliko minuta, brzo i efikasno, izvedena je vežba jedinice za obezbeđenje MUP-a, koja je bila zamišljena tako da pripadnici policije spasu štićenu osobu i uhapse teroriste koji su bacili bombu i zapucali iz drugog vozila.

Ispred skupštine prodefilovali su pripadnici svih jedinica MUP-a, njih oko 1.200, pojedini maskirani i oko 200 novih vozila, među kojima su bila o oklopna vozila.

Prošetala je i konjička garda, kao i četa vodiča službenih pasa.

Centralnoj manifestaciji, prethodio je deo koji je bio namenjen najmlađima, kada su deca mogla da se saznaju kako policija rešava slučajeve, ali i da uđu i slikaju se u parkirana vozila.

Najveći broj dece bio je u blizani vatrogasno – spasilake brigade, iz čijih je vozila puštena pena u kojoj su se mališani igrali, ali i kod fontane na Trgu Nikole Pašića gde su mogli da uđu u gumeni čamac.

 

Zlatnu medalju za hrabrost dobio je Radoslav Lazović iz Policijske uprave Beograd, za zasluge Slobodan Milenković iz PU Beograd i Darko Luković iz Uprave kriminalističke policije za posvećenost službi. 

Srebrnu medalju za hrabrost dobio je Saša Marašević iz PU Kragujevac, za zasluge srebrnu medalju dobio je Djura Mandić iz PU Sremska Mitrovica i za posvećenost službi Predrag Stanković iz PU Beograd. 

  

Bronzanu medelju za hrabrost dobio je Vladimir Obradović iz vatrogasno spasilačke brigade Beograd, za zasluge Boban Milinković iz Uprave saobraćajne policije, a za posvećenost službi Sonja Cvetković iz Uprave granične policije.

Ministarstvo unutrašnjih poslova obeležava svoj i Dan policije na verski praznik Duhove u znak sećanja na 15. jun 1862. godine kada se dogodio sukob srpske žandarmerije i turske posade beogradske tvrdjave nakon ubistva srpskog dečaka kod Čukur česme. Taj sukob je trajao nekoliko dana.loading...