ZAVRŠENA SEDNICA KRIZNOG ŠTABA: Čekaju se odluke, raspravljalo se o ove TRI NOVE MOGUĆE ZABRANE

Zbog izrazito nepovoljne epidemiološke situacije Krizni štab održao je sednicu, na kojoj se nraspravljalo o drastičnijim merama kako bi se zaustavio sve veći porast oboellih kojih je juče bilo preko 6.000!

printscreen/youtube.com/CGTN

Svi članovi Kriznog štaba sednicu su napustili bez reči, a kako javlja Blic sa lica mesta eventualne mere bi trebalo da budu saopštene na konferenciji za medije koja je zakazana za danas u 15 sati.

To je potvrdila i premijerka Ana Brnabić koja je se kratko obratila prisutnim novinarima.

– Medicinski deo Kriznog štaba je ostao da veća još. Konačna odluka će biti saopštena u 15 časova – poručila je premijerka.

Sednica je počela nešto posle 9 sati, a u Palatu Srbija prvi su pristigli članovi Kriznog štaba: epidemiolozi Predrag Kon, Branislav Tiodorović, direktor Infektivne Goran Stevanović i imunolog Srđa Janković.

Među prisutnima su i v. d. direktora Batuta Verica Jovanović kao i ministarka Darija Kisić Tepavčević. Na sednicu su stigli i ministri zdravlja Zlatibor Lončar i posvete Branko Ružić, kao i premijerka Ana Brnabić.

Nekoliko mera je u opticaju, a o njima su prethodnih dana govorili i skoro svi predstavnici medicinskog dela Kriznog štaba.

– Moglo bi se razgovarati o tri nove mere i to o daljem skraćivanju radnog vremena prodavnica i ugostiteljskih objekata, zatim o prelasku na rad od kuće u većini firmi, uz obaveznu potvrdu za vrtiće da roditelji dece moraju da budu na svom radnom mestu – kazao je juče na konferenciji za medije u Nišu epidemiolog Branislav Tiodorović.

Moguće mere

Među merama koje su se pominjale da će biti na stolu Kriznog štaba najglasnije se govorilo o promeni rada vrtića, škola, ali i dodatnom skraćenju rada ugostiteteljskih objekata, ali i eventualnoj zabrani kretanja.

Pojedini gradovi, poput Niša, Temerina i Vrbasa, već su propisali obavezu da roditelji moraju da donesu potvrdu kako su obavezni da budu na svom radnom mestu. U suprotnom mališani neće biti primani u obdaništa.

– Nije isključeno da se preporuči da svako ko može, radi od kuće, i da se deca ne vode u vrtić, već da idu samo sa potvrdom roditelja da moraju da rade – rekao je juče dr Branislav Tiodorović.

Pitanje škola uvek je u centru pažnje pred svaki Krizni štab, a sve je više gradova koji su učenike prebacili na onlajn nastavu, pa bi i o tome moglo biti govora. Uostalom, to je na prošlom sastanku predložio dr Predrag Kon, ali nije dobio podršku većine kolega.

Pre dva dana Opština Vrbas je donela odluku da sve škole na njenoj teritoriji pređu na nastavu od kuće. Ipak, premijerka je navela da su “škole i vrtići su za sada najbezbednija mesta”…

– Međutim, zamoliću članove Kriznog štaba da daju preporuke u bilo kom trenutku kada misle da su one potrebne, bilo da se radi o produžetku raspusta ili prelaska na onlajn nastavu. Za to, trenutno, ne vidim razlog – rekla je Ana Brnabić.

Iako većina smatra da je zabrana kretanja nepotrebna, sve veći broj zaraženih i umrlih otvara mogućnost i za tako nešto.

Tako je premijerka Ana Brnabić govoreći o prethodno uvedenoj meri zabrane rada nakon 21 sat pomenula koje bi to zabrane sledeće došle na red. Nakon sednice Vlade Srbije koja je održana u nedelju, premijerka je istakla da je sledeća moguća mera – zabrana kretanja!

– Sledeća mera je zabrana kretanja, ali nismo za nju. Uvešćemo je samo ako bude najneophodnije – rekla je tom prilikom Ana Brnabić.loading...