ZAVRŠENA SEDNICA KRIZNOG ŠTABA: Evo šta je odlučeno o merama protiv epidemije

Krizni štab će Vladi Srbije predložiti da se postojeće mere protiv epidemije korona virusa produže, rekao je posle sastanka epidemiolog Predrag Kon.

printscreen/youtube.com/KTV Televizija

Predrag Kon je rekao da je medicinski deo Kriznog štaba razmatrao epidemiološku situaciju i zaključio da nije povoljna, iako broj zaraženih opada.

Iako je zamenik gradonačelnika Beograda Goran Vesić predložio da ugostiteljski objekti rade do 22 časa, Kon kaže da medicinski deo Štaba, zbog aktuelne situacije, to nije usvojio.

Kon kaže da građani moraju da budu oprezni i da je najvažnije da se sprovede masovna vakcinacija, kako bi se stekao kolektivni imunitet.

– Naša glavna tema sada je vakcinacija i važno je da se što pre sprovede. Očekuju se nove količine vakcina Sputnjik i Fajzer, a imamo i očekivanja kada je u pitanju i Astrazeneka. Jasno je da će biti logističkih teškoća, ali prve informacije sa terena ohrabruju – rekao je Kon.

On nije naveo koliko je zdravstvenih radnika vakcinisano, ali je istakao da je odziv mnogo veći nego što je ranijih godina bilo za vakcinaciju protiv gripa, kao i da se interesovanje zdravstvenih radnika za vakcinu povećeva.

Na pitanje koju vakcinu je moguće dati deci, Kon je rekao da, koliko mu je poznato na osnovu podataka dobijenih od Agencije za lekove, kineska vakcina je za uzrast od tri godine, Fajzerova se ne može davati osobama mlađim od 16 godina, dok je Sputnjik za starije od 18 godina.