ZAVRŠENA SEDNICA KRIZNOG ŠTABA: Pojedine mere ublažene, a neke su i dalje na snazi

Krizni štab doneo je odluku o ublažavanju mera zbog stabilne epidemijske situacije.

Pixabay.com

Rad kafića i restorana u zatvorenom prostoru produžava se do 23 časa uz poštovanje svih propisanih mera. Koronavirus je u Srbiji od početka epidemije registrovan kod 33.384 osobe, a zabeleženo je 747 smrtnih slučajeva, pokazuju podaci sa sajta covid19.rs.

Epidemiolog Darija Kisić rekla je posle sednice Kriznog štaba da je epidemijska situacija izuzetno stabilna ali nesigurna, sa nekoliko desetina novozaraženih osoba dnevno.

Doneta je odluka da se rad kafića i restorana u zatvorenom prostoru produžava do 23 časa uz poštovanje svih propisanih mera. 

Ukupan broj ljudi u zatvorenom prostoru treba da bude limitiran kvadraturom prostorije, udaljenost između gostiju najmanje jedan i po metar.

– Ovu meru ćemo sa velikim oprezom da pratimo jer znamo da je boravak u zatvorenom prostoru mnogo veći faktor rizika za prenošenje infekcije nego u otovrenom i ukoliko se primeti i najmanje povećanje učestalosti obolevanja, doći će do korekcije ove mere – rekla je ona.

Prof. Darija Kisić je istakla da je od početka školske godine izuzetno stabilna situacija – za četiri nedelje samo jedan slučaj loklane transmisije u školskoj sredini.