ZAVRŠIO FAKS, POSTAO INŽENJER, PA IZ GRADA OTIŠAO NA SELO: Mnogi su mislili da je lud, a Marku sada POSAO CVETA

Inženjer mašinstva Marko Ilić (35), rodjeni Nišlija, napustio je Niš i trajno se preselio u rodno selo svog oca, Tamnjanicu kraj Bele Palanke, kako bi u porodičnoj kući proizvodio džemove.

Beta

Ilić je rekao za agenciju Beta da je ta odluka začudila mnoge njegove prijatelje i poznanike, ali da je on čvrsto rešen da se tim poslom bavi i ubuduće jer veruje da može da donese dobru zaradu.

“Prošle godine sam krenuo da proizvodim zimnicu i to na nagovor tetke Ljiljane Petrović koja je u Tamnjanici počela da uzgaja lavandu i smilje, ali i borovnice i ruže. Počeo sam da prerađujem pre svega borovnice i ruže, a onda i divlje jagode. Prošle godine su to bile skromne količine, a ove godine sam uvećao proizvodnju. Od početka godine proizveo sam 12.000 tegli džema”, izjavio je Ilić.

On je kazao da prodaja domaće zimnice iz Tamnjanice ide dobro, tako da planira otvori i svoje prodavnice, pre svega u Nišu i Beogradu.

“Radim na tome od proizvoda sa etiketom ‘Tamnjanica eko plantaže’ napravim brend. Planiram da osim slatke, proizvodim i slanu zimnicu. Preradjivaću papriku i praviti ajvar”, istakao je Ilić.

Od Srbije napravila Provansu! Bivša MENADŽERKA TOŠETA PROESKOG pokrenula BIZNIS zbog kojeg svi žele da žive u SELU KRAJ NIŠTA

Beta

Prema njegovim rečima, trenutno mu je najveći problem pronalaženje radnika za proizvodnju.

“U Tamnjanici nema mladih ljudi, ostala su samo staračka domaćinstva. Radnike uglavnom pronalazim u Beloj Palanci i okolnim mestima”, izjavio je Ilić.

Selo Tamnjanica sa osamdesetak kuća na obroncima Suve planine oživelo je poslednjih nekoliko godina zahvaljujući plantaži lavande i smilja koja je u ataru tog sela “narasla” na preko 200 hektara.

U Tamnjanicu se poslednjih nekoliko godina osim Marka doselilo još desetak ljudi što je za meštane pravo čudo jer su u proteklih pola veka otuda svi samo odlazili.