ZBOG 5 HILJADA FUNTI IZGINULO 17 LJUDI: Otkriveno zašto je došlo do požara u Londonu

požar u londonu
dnevno.rs/kolaž

Podloga koja je korišćena za oblaganje fasade Grinfol kule, u Americi je odavno zabranjena.

 

Podloga koja je otporna na vatru i koja bi sprečila da dođe do požara Grinfol kule u Londonu, bila je samo 5 hiljada funti skuplja od one koja je korišćena za rekonstrukciju fasade ove zgrade, pa stručnjaci tvrde da je to glavni razlog zašto je došlo do njega.

Izvođači radova su koristili aluminijumske panele sa plastičnim jezgrom koji su koštali 22 funte po kvadratu. Oni koji su otporni na vatru su samo za 2 funte skuplji, što bi za oblaganje cele zgrade koštalo samo 5 hiljada funti više, piše Daily Mail. 

Inače, materijal koji je korišćen za oblaganje ove zgrade u Londonu je već neko vreme zabranjen u Americi za primenu na visokim građevinama, upravo zbog opasnosti od požara i širenja vatre. Ovi paneli se u SAD-u koriste samo za fasade malih komercijalnih objekata, a nikako za bolnice i stambene zgrade.

U požaru koji se dogodio u noći između srede i četvrtka u Grinfol kuliu Londonu, do sada je potvrđeno 17 mrtvih, ali bi taj broj mogao da bude mnogo veći, zato što se još uvek traga za pojedincima.