“ZBOG BEZBEDNOSTI I IZGLEDA KAKAV ZASLUŽUJE”: Veliko stepenište kod Kalemegdana više NEĆE BITI ISTO, ali to nije sve!

Veliko stepenište, izgradjeno 1928. godine, predstavlja najmonumentalniji parkovski motiv Kalemegdana. Idejni projekat je autorsko delo Aleksandra Кrstića, tadašnjeg šefa odseka za parkove.

BETA

Gradonačelnik Zoran Radojičić izjavio je danas da je obnova Velikog stepeništa na Kalemegdanu pokrenuta kako bi jedan od simbola Beogradske tvrdjave bio bezbedan za posetioce i dobio izgled koji zaslužuje, jer su u poslednjoj sanaciji 2006. godine korišćeni “veštački kamen nepoznatog sastava i zakrpe”, tako da su se pojavila “još veća oštećenja”.

“Veliko stepenište se u potpunosti rekonstruiše, zbog mnogobrojnih pukotina i krupnih komada koji nedostaju, a pre svega zbog nebezbednosti za posetioce, o kojoj svedoče i mnogobrojne prijave gradjana i inspekcije”, rekao je Radojčić, a preneo gradski sekreterijat za informisanje.

On je naveo da je “reč o obimnim radovima za koje je Grad Beograd izdvojio 14,5 miliona dinara” i da su projekat izradili stručnjaci Zavoda za zaštitu spomenika kulture grada Beograda, koji su tražili najbolje rešenje.

U prvoj fazi narednih meseci trajaće radovi na obnovi Velikog stepeništa, dok druga faza predvidja sanaciju vidikovca.

Gradonačelnik Beograda rekao je da će kamen završne obloge stepeništa, neotporan na vremenske uslove, biti zamenjen kvalitetnijim kamenim blokovima približnog izgleda.

Veliko stepenište, izgradjeno 1928. godine, predstavlja najmonumentalniji parkovski motiv Kalemegdana. Idejni projekat je autorsko delo Aleksandra Кrstića, tadašnjeg šefa odseka za parkove.

Pre 30 godina u potpunosti su zamenjene obloge stepeništa i ograda, dok je poslednja sanacija velikog stepeništa radjena je 2006. godine.

Pre početka najnovijih radova na obnovi svako gazište imalo je brojne pukotine, a na mnogima su nedostajali veliki komadi, naveo je gradski sekreterijat za informisanje.loading...