ZBOG BROJA ZARAŽENIH OD SUTRA NOVE MERE: Oboreni svi crni KORONA REKORDI

Najnoviji presek stanja sa korona virusom u Srbiji.

Pixabay.com/Kolaž

U poslednja 24 sata testirano je 22.837 pacijenata, što je novi rekord u broju testiranih osoba, od kojih je pozitivno 7.999 na korona virus, što je, takođe novi rekord u broju novoobolelih u Srbiji.

Najkritičnija je situacija u Beogradu, sa 1.968 novoobolelih, zatim slede Novi Sad sa 576, Kragujevac 343, Niš 229, Kraljevo 222. Alarmantno je i u Pančevu sa 188, Subotici 166, Čačak 163, Smederevo 138, Valjevo 113, Užice 106, Zrenjanin 105, Bajina bašta sa 102 novoobolela, dok je u ostalim gradovima broj novoobolelih ispod 100.

Preminulo je 48 osoba.

Na respiratorima se nalazi 269 osoba.

Vlada Srbije usvojila je nove mere u cilju suzbijanja korona virusu u Srbiji koje stupaju na snagu od petka, 4. decembra, što znači da će važiti od ovog vikenda, a kako se saznaje, na snazi bi trebalo da budu dve nedelje od usvajanja.

Predlog medicinskog dela je, kako se saznaje, da ugostiteljske i trgovinske firme, restorani, kafići i barovi, klubovi, tržni centri, igraonice, kladionice, prodavnice i svi drugi prodajni objekti, kozmetički i frizerski saloni, saloni lepote, fitnes centri, teretane i vežbaonice, spa centri i bazeni mogu da rade radnim danima do 17 sati, a vikendom ne mogu uopšte da rade (od petka u 17 sati do ponedeljka u 05 ujutru).

Velika novina u predloženim novim merama odnosi se na uslužne delatnosti. Frizeri, kozmetički saloni i slično, ali i butici koji nisu u tržnim cetrima, prema postojećim merama, mogu da rade do 21 čas. Uz skraćenje radnog vremena na 17 sati, drastična promena je da se sve to, zajedno s ugostiteljskim objekitma, bude zatvoreno tokom vikenda.

Ostali objekti i radno vreme

Nove mere, koje će Vlada usvojiti u četvrtak su sledeće:

  • prodavnice prehrambene robe mogu da rade svaki dan do 21 sat, uključujući i vikend
  • apoteke, benzinske pumpe za točenje goriva i dostava hrane putem kurira mogu da rade neograničeno, sedam dana u nedelji;
  • pozorišta i bioskopi mogu da rade svaki dan do 17 sati, uključujući i vikend
  • pijace radnim danima mogu da rade reglularno, a vikednom od 6 sati ujutru do 15 časova.

Time je radno vreme dodatno “skraćeno” za jedan sat radnim danima, uz zabranu rada vikendom.