Žitelji opštine Voždovac, koji stanuju na potezu između naselja Braće Jerković i Stepa Stepanović, već pune tri godine pokušavaju da isuše fekalno jezero koje se stvara između ova dva bloka, u blizini firme “Ratko Mitrović Elektroizgradnja”. Sve nadležne službe su upoznate sa ovim slučajem, i kako je gradonačelnik dr Zoran Radojičić ranije rekao za “Novosti”, učiniće sve da u što kraćem roku reše ovaj problem.

Prema rečima žitelja ovog kraja, aktuelni problem nastao je kad je fekalno jezero u Kumodražu isušeno.

Jezero u Kumodražu je nastalo tako što su građevinske firme, bespravno, otpadni građevinski materijal iz naselja Stepa nasipale u Kumodraški potok. Tone šuta zatvorile su izlaz vodi koja se akumulirala, i od toga je stvoreno jezero.

– Kada je na ovoj lokaciji saniran problem, voda je ponovo počela da se skuplja, ali sada na potezu između naselja Braće Jerković i Stepa Stepanović – kaže za “Novosti” Svetlana Kostić, žiteljka ovog kraja.

Prema njenim rečima, stanovnicima oba naselja najveći problem predstavlja neprekidno kreketanje velikog broja žaba, koje su se nastanile u jezeru. Zvuči bizarno, ali naša sagovornica kaže da su naročito teške noći, kada od kreketanja nije moguće spavati.

– I kada zatvorimo prozore, buka se i dalje čuje. Kreketanje počinje sa prvim letnjim danima i traje sve do prvih hladnih zimskih dana, i tako već tri godine – kaže Kostićeva.

Prema odgovoru nadležnih koje su “Novosti” dobile, jezero se formira na neuređenom delu Kumodraškog potoka. Sve službe su upoznate sa problemom i radi se na njegovom rešavanju.

OBJAŠNjENjE GRADA

Jezero se formira na neuređenom delu Kumodraškog potoka. U potok se, na uzvodnom delu koji prolazi kroz Kumodraž, upušta nekoliko neuslovnih i nelegalnih linija interne fekalne kanalizacijei. Njih za odvođenje upotrebljenih voda koriste stambeni objekti izgrađeni u ulicama u kojima nema izvedene gradske kanalizacione mreže.loading...