ZBOG KREKETANJA NAMAJU SNA: Fekalno jezero na Voždovcu stvorilo veliki problem stanarima

Između naselja „Braće Jerković“ i „Stepe Stepanovića“ ponovo se formiralo fekalno jezero. Sve nadležne službe su upoznate sa ovim slučajem, ali još se ne zna kada će on biti rešen.

Naselje Stepa Stepanović
Youtube screenshot

Žitelji opštine Voždovac, koji stanuju na potezu između naselja Braće Jerković i Stepa Stepanović, već pune tri godine pokušavaju da isuše fekalno jezero koje se stvara između ova dva bloka, u blizini firme “Ratko Mitrović Elektroizgradnja”. Sve nadležne službe su upoznate sa ovim slučajem, i kako je gradonačelnik dr Zoran Radojičić ranije rekao za “Novosti”, učiniće sve da u što kraćem roku reše ovaj problem.

Prema rečima žitelja ovog kraja, aktuelni problem nastao je kad je fekalno jezero u Kumodražu isušeno.

Jezero u Kumodražu je nastalo tako što su građevinske firme, bespravno, otpadni građevinski materijal iz naselja Stepa nasipale u Kumodraški potok. Tone šuta zatvorile su izlaz vodi koja se akumulirala, i od toga je stvoreno jezero.

– Kada je na ovoj lokaciji saniran problem, voda je ponovo počela da se skuplja, ali sada na potezu između naselja Braće Jerković i Stepa Stepanović – kaže za “Novosti” Svetlana Kostić, žiteljka ovog kraja.

Prema njenim rečima, stanovnicima oba naselja najveći problem predstavlja neprekidno kreketanje velikog broja žaba, koje su se nastanile u jezeru. Zvuči bizarno, ali naša sagovornica kaže da su naročito teške noći, kada od kreketanja nije moguće spavati.

– I kada zatvorimo prozore, buka se i dalje čuje. Kreketanje počinje sa prvim letnjim danima i traje sve do prvih hladnih zimskih dana, i tako već tri godine – kaže Kostićeva.

Prema odgovoru nadležnih koje su “Novosti” dobile, jezero se formira na neuređenom delu Kumodraškog potoka. Sve službe su upoznate sa problemom i radi se na njegovom rešavanju.

OBJAŠNjENjE GRADA

Jezero se formira na neuređenom delu Kumodraškog potoka. U potok se, na uzvodnom delu koji prolazi kroz Kumodraž, upušta nekoliko neuslovnih i nelegalnih linija interne fekalne kanalizacijei. Njih za odvođenje upotrebljenih voda koriste stambeni objekti izgrađeni u ulicama u kojima nema izvedene gradske kanalizacione mreže.