Zbog ovoga je divno biti Beograđanin! Ulica sa NAJBAJKOVITIJIM IMENOM u čitavoj Srbiji

Borča
Dnevno.rs/Petar Marković

U beogradskom naselju Borča 2008. godine jedna uličica dobila je krajnje netipično ime, a inspiracija je bio čuveni književni junak koji je još davno zarobio srca ljubitelja pisane reči širom sveta... Sigurni smo da ova ulica "krštena" jednim od najsimpatičnijih naziva u prestonici, ali i da je u prestonici malo ko je čuo za nju

 

U srpskoj prestonici je svojih nekoliko desetina metara dobio i kultni književni lik Mali Princ. Njemu je 2008. godine pripala ulica u naselju Borča, koja do tog trenutka nije ni imala ime. 

Ako bi vas život naneo baš put ulice Malog Princa, do nje zapravo i nije teško doći. U pitanju je uličica koja počinje od puta za Ovču, kao prva desno paralelna sa Beoćanskom. U neposrednoj je blizini auotbuske stanice gde staju 105 i 105l, dva autobusa koje Borčani svakodnevno koriste. 

 

Uprkos uočljivom putokazu, jednom od retkih u Borči, malo ko od meštana zna da to sokače uopšte postoji.

– Nikad čuo, iako godinama živim ovde – rekao nam je jedan tata sa decom na svega pet metara od same ulice.

 
Ovakav odgovor dobili smo od većine prolaznika. Neki su samo odmahivali glavom, neki slegali ramenima, neki su se iščuđavali… Tek poneki žitelj znao je da nam kaže da u njihovom naselju postoji ulica ovog netipičnog imena.

– Kako ne znam za ulicu Malog Princa, pa eto je odmah iz vas. Bila je lepa ideja dati ulici takvo ime – kaže jedan deka uz široki osmeh.

 

Možda je opravdano što meštani Borče ne znaju za ovu ulicu – mala je i ne tako važna, ali ipak dovoljno je otvoriti oči i bolje pogledati šta nas okružuje, pa uočiti ulicu sa verovatno najbajkovitijim nazivom u Beogradu.

A nije li nas upravo tome učio i Mali princ? 

“Čovek samo srcem dobro vidi, suština se ne da sagledati očima”

Mali Princ je novela koja je “osvojila” svet još davne 1943. godine, a potpisuje je francuski pilot Antoan de Sent Egziperi. Spada u jednu od najprodavanijih knjiga ikada – prevedena je na više do 180 svetskih jezika, a prodata je u oko 80 miliona primeraka. 

Egziperi je bio maštar, “večiti dečak”, zaljubljenik u visine i “majstor” metafore i simbola, a iza sebe je ostavio niz knjiga o pilotima, ali je bajkovita knjižica ta koja ga je vinula u zvezde. Poginuo je 1944. godine na vojnom zadatku, kada je kao pilot učestvovao na strani savezničkih snaga protiv nacističke Nemačke.