ZBOG RACIONALIZACIJE TROŠKOVA: Ukida se osnovna škola “Stari grad”, ova odluka UZDRAMALA Skupštinu

škola
pixabay.com/ilustracija

Odluka je doneta kao deo racionalizacije mreže škola u Beogradu, a primenjivaće se od 31. avgusta ove godine.

 

Odbornici Skupštine grada, na sednici na kojoj je bilo i teških reči, usvojili su odluku o ukidanju Osnovne škole “Stari grad”. Odluka je doneta kao deo racionalizacije mreže škola u Beogradu, a primenjivaće se od 31. avgusta ove godine.

Prema odluci, učenici upisani u osmoletku “Stari grad” imaju pravo da završe započeto osnovno obrazovanje u osnovnim školama u Beogradu, u skladu sa zakonom.

Zaposleni koji su u školi “Stari grad” u radnom odnosu na neodređeno vreme, a ostali su neraspoređeni ili imaju status zaposlenog sa nepunim radnim vremenom, ostvaruju pravo na preuzimanje stavljanjem na listu zaposlenih sa koje se vrši preuzimanje.

Matične knjige i drugu evidenciju škole “Stari grad” preuzeće Osnovna škola “Skadarlija”, koja će izdavati javne isprave na osnovu evidencije koju vodi, a takođe će preuzeti i pokretnu imovinu škole koja se ukida.

U obrazloženju odluke navedeno je da je gašenje Osnovne škole “Stari grad” i preusmeravanje učenika u okolne škole predloženo radi racionalizacije troškova.

Naime, objekat škole “Stari grad” ima 4.755 kvadrata, a u završenoj školskoj godini pohađala su je 142 učenika. U školskoj 2016/2017. godini u tu školu upisano je 11 prvaka, a škola, inače, zbog viška kapaciteta, izdaje prostor.

U “Starom gradu” nastavu pohađa 46 učenika sa drugih opština, pa je pretpostavka da će se oni, u slučaju gašenja škole, upisati u neku od osnovnih škola u opštinama u kojima i žive.

Vršilac dužnosti sekretara za obrazovanje i dečju zaštitu Slavko Gak rekao je da odluka o ukidanju škole nikada nije popularna, već je uvek teška, ali se sada mora doneti.

Odluka je pripremana dugo, škola je 2012. imala 280 đaka, a danas ostaje na oko 140 učenika. U njenoj blizini nalaze se škole koje mogu da prihvate te đake, rekao je Gak.

On je dodao da je sve urađeno sa Ministarstvom prosvete i da su uzeti svi aspekti u obzir, kao i da grad za održavanje “Starog grada” godišnje izdvaja 13,5 miliona dinara, dok ima škola sa velikim brojem učenika.

Jedan od takvih je Sportska gimnazija i založićemo se da ona pređe u prostorije škole “Stari grad” – rekao je Gak i istakao da je to dobro sa ekonomske strane.

Burno u Skupštini Beograda

Na sednici gradskog parlamenta Beograda proglašena je i kratka pauza nakon verbalnog incidenta poslanika SNS Vladimira Orlića i DS Zorana Alimpića.

Rasprava se dogodila tokom rasprave o gašenju Osnovne škole Stari grad.

Odbornik DS Zoran Alimpić je kritikovao predlog odluke o gašenju OŠ Stari grad rekavši da nije dobra i da nije promišljena. Na njegovu kritiku za govornicu je izašao odbornik SNS Vladimir Orlić.

On je ocenio da su tvrdnje demokrata neargumentovane i više puta upotrebio izraze “gulamferi i kabadahije”.

Alimpić je nakon što je Orlić nastavio da dobacuje sa mesta rekao “Hoćeš li ućutati, bre” i poručio mu da ne koristi više slične izraze.

Sednica je nastavljena posle kratkotrajnog prekida, a predsednik skupštine Nikola Nikodijević izrekao je opomene odbornicima Orliću i Alimpiću.

Nikodijević se izvinio svima na neprijatnosti i rekao da je Orliću izrekao opomenu jer je sa mesta diskutovao sa Alimpićem, a Alimpiću jer nije praksa da se silazeći sa govornice gestikulira i obraća drugom odborniku.