Ovaj Beograđanin, apsolutno medicinski fenomen, izvukao se uz veliki trud lekara i danas je živ i zdrav. Kada se sutradan probudio, priznao je da je popio čak četiri litra viskija, i to zato što se svađao sa ženom, piše “Informer”.

LEKARI U ŠOKU

Prema rečima Dragana Joksovića, ovaj svetski rekorder u pijanstvu je prava ljudina, visok je oko dva metra i težak više od 150 kilograma, pa je osoblje jedva uspelo da ga stavi na nosila.

– Bila je novogodišnja noć i nešto posle 23 sata Hitna pomoć je dovezla čoveka koji je bio u stanju alkoholne kome. Sećam se da je pacijent bio izuzetno korpulentan, pa smo, pošto smo ga jedva smestili na nosila, morali smo da mu stavimo i onaj dodatak za noge. Pošto sam video da je pacijent mortus pijan i u dubokoj komi, dežurao sam pored njega cele noći i pratio rezultate koji stižu – ispričao je dr Joksović.

– Negde pred jutro, kada se pacijent već probudio iz kome, kod mene su došle kolege da pitaju da li je živ. Rekao sam im da već uveliko priča, a oni su mi oni šokirani dodali njegove rezultate analiza alkohola u krvi na kojima je pisalo neverovatnih 14,7 promila. Pitao sam ih jesu li sigurni u to, a oni su mi rekli da je test tri puta ponavljan i svaki put je pokazao isto. Bio je to medicinski fenomen koji nikada nigde nije zabeležen u svetu, apsolutni svetski rekord. Većina ljudi bi uveliko bila mrtva i sa mnogo manjom koncentracijom alkohola od ove – dodao je.

Kada se potpuno razbudio, Beograđanin je otkrio šta ga je nateralo da se toliko napije.

– Kako nam je ispričao, žena ga je iznervirala dok su se dogovarali oko toga gde će na doček Nove godine i on je počeo agresivno da pije viski za viskijem na eks. Za samo nekoliko sati popio je čak četiri litra viskija. Uz to, radi se o hroničnom alkoholičaru, koji sasvim sigurno svakodnevno pije, tako da je njegov organizam naviknut na toliki alkohol – napomenuo je Joksović.

Joksović je objasnio i da su kod najtežih slučajeva pijanstava nekada potrebne sedmice kako bi organizam preradio sav alkohol.

– Za jedan sat organizam prosečnog čoveka preradi oko 0.02 promila, što znači da je za jedan promil alkohola u krvi potrebno čak 50 sati. Zamislite onda koliko treba kod ovih ekstremnih slučajeva. Nekada su potrebne nedelje da se organizam izbori sa svim tim alkoholom – objašnjava Joksović.

SVI SE RASPITIVALI ZA REKORDERA

– Rumuni su mi rekli da je oboren njihov rekord, pošto su imali čoveka koji je imao oko 11 promila i mislili su da je nemoguće da se izmeri više od toga. Kada sam im potvrdio da je kod nas bio čovek sa 14,7 promila i da je preživeo, bili su u čudu – navodi dr Joksović.

UNIŠTENA JETRA

Čuveni hepatolog prof. dr Radmila Ješić objasnila je da ovaj čovek sigurno ima izuzetno visoku toleranciju na alkohol jer svakodnevno pije, ali i upozorila da mu je jetra najverovatnije u jako lošem stanju i da, ako nešto radikalno u životu ne promeni, neće još dugo živeti.