ZBOGOM MORSKI VUČE! Porodica i prijatelji se opraštali od Olivera, a onda je CELA SALA ZAPEVALA (VIDEO)

U Splitu je danas u prisustvu državnog vrha održana komemoracija povodom smrti pevača Olivera Dragojevića, a odlukom Vlade širom zemlje državne zastave su spuštene na pola koplja.

Printscreen

Na komemoraciju u splitskom Hrvatskom narodnom pozorištu, uz članove porodice, brojne kolege i prijatelje, stigli su jutros i predsednica Kolinda Grabar-Kitarović, premijer Andrej Plenković i predsednik Sabora Gordan Jandroković, kao i ministri odbrane Damir Krstičević i kulture Nina Obuljen Koržinek.

– Od nedelje smo svi izgubili nekog svog. Nama muzičarima on je bio svetionik, putokaz kojim putem krenuti, kako istovremeno biti najveći i najskromniji – rekao je muzički producent Nikša Bratoš, prenela je N1.

“BESKRAJ U TRAGU”: Sergej Trifunović se oprostio od Olivera Dragojevića POSEBNOM SLIKOM I PORUKOM (FOTO)

Od Olivera se na komemoraciji oprostio i autor mnogih Oliverovih kompozicija, pesnik Jakša Fiamengo, rekavši da se s Oliverom teško rastati.

– Tvoj odlazak nismo mogli sprečiti, ali možemo sprečiti da odeš iz našega srca – rekao je Fiamengo.

I pevač Džiboni prisetio se nekoliko crtica iz života i druženja s Oliverom, istakavši da je “Oliver najslavniji, najveći”.

Komemoracija je počela klapskim izvođenjem pesme “Moj galebe”, a na kraju su okupljeni uz dugi aplauz Oliveru, otpevali njegovu bezvremensku pesmu “Vjeruj u ljubav”.

Vlada Hrvatske u ponedeljak je, na inicijativu premijera Andreja Plenkovića donela odluku da utorak, 31. jul, proglasi Danom nacionalne sućuti. Po odluci Vlade, na svim zgradama u kojima su smeštena tela državne vlasti i tela jedinica lokalne i regionalne samouprave zastave su istaknute na pola koplja, a za razliku od Dana žalosti, nisu otkazane ranije planirane priredbe.

Prvi put se u Hrvatskoj na taj način nekome odaje počast. Oliver je proglašen i počasnim građaninom Splitsko-dalmatinske županije.

Poslednji ispraćaj Olivera Dragojevića biće poslepodne iz crkve Sv. Frane preko Rive odakle će katamaranom koji je obezbedila Vlada Hrvatrske isploviti prema rodnoj Veloj Luci, na ostrvu Korčuli gde će u sredu biti i sahranjen.

Ministarstvo odbrane saopštilo je da će dva broda Hrvatske ratne mornarice, raketne topovnjače RTOP-21 Šibenik i RTOP-42 Dubrovnik, učestvovati u ispraćaju Olivera Dragojevića, gde će od gata sv. Nikole isploviti prema Veloj Luci.

Beta

Velikan hrvatske muzike, Oliver Dragojević umro je u nedelju u 71. godini u splitskoj bolnici pošto je izgubio bitku s teškom bolesti.

Iza njega su ostala 23 studijska albuma, brojne kompilacije, nagrade struke i publike, kao i brojni koncerti širom sveta. Poznat je po hitovima “Galeb i ja”, “Oprosti mi, pape”, “Molitva za Magdalenu”, “Vjeruj u ljubav”, “Svirajte noćas za moju dušu”, “Nadalina (duet sa Borisom Dvornikom iz 1980)”, “Što to bješe ljubav”, “Cesarica” i mnogim drugim pesmama.