ZBOGOM SMOKI: Preminuo Ljubiša Samardžić

Ljubiša Samardžić
Printscreen

Doajen srpskog i jugoslovenskog glumišta, reditelj i producent Ljubiša Samardžić preminuo je u 81. godini života, javljaju beogradski mediji.

 

Samardžić je preminuo nakon duge i teške bolesti. U decembru 2016. godine, Samardžić je primljen u Klinički centar Srbije, gde je imao operaciju na mozgu, nakon čega je pušten na kućno lečenje.

Rođen je u Skoplju 1936. u porodici rudara. Studirao je pravo, a potom je prešao na Akademiju za pozorište, film, radio i televiziju u Beogradu.

Njegov talenat je otkriven veoma rano i dobio je stipendiju za studije kod režisera Bojana Stupice. Samardžić je završio Akademiju u Beogradu.

Glumio je u nekoliko desetina filmova – Valter brani Sarajevo, Partizanska eskadrila, Sutjeska, Ljubavni život Budimira Trajkovića, Moj tata na određeno vreme, Tri karte za Holivud.

Ostao je nezaboravan po ulogama u TV serijama Vruć vetar, u kojoj je igrao čuvenog Borivoja Šurdilovića Šurdu, Policajcu sa petlovog brda.

Režirao je filmove Jesen stiže, Dunjo moja, Nebeska udica, Miris kiše na Balkanu. 

Za film Jutro, gde tumači lik mladog partizana suočenog s tragedijama rata, nagrađen je na festivalu u Veneciji 1967.  

Zlatnog lava dobio je za ulogu u fimu Stranac 1967. godine.

Svoje nagrade, diplome i priznanja poklonio je Jugoslovenskoj kinoteci februara 2014. godine. Legat je predstavljen javnosti 27. februara 2016. godine. loading...