Zelenski spreman za kompromis: “NATO nije spreman da prihvati Ukrajinu”

Predsednik Ukrajine Volodimir Zelenski izjavio je da se, što se tiče NATO-a, "ohladio" pre mnogo vremena, pošto je shvatio da Alijansa nije spremna da prihvati Ukrajinu, kao ni da se sukobi sa Rusijom. Kada je reč o Krimu i samoproglašenim DNR i LNR, rekao je da se može razgovarati i naći kompromis o tome kako će te teritorije nastaviti da postoje.

Foto: screenshot/youtube.com/Evening Standard

Volodimir Zelenski je, u intervjuu za Ej-Bi-Si, govorio o uslovima koje je Rusija postavila za okončanje rata u Ukrajini, a to su odustajanje od članstva u NATO-u, priznanje Krima kao dela Rusije i priznanje nezavisnosti samoproglašene Donjecke Narodne Republike i Luganske Narodne Republike.

Zelenski je istakao da je spreman na dijalog, ali ne i na kapitulaciju, zato što se “ovde ne radi o nama, već o narodu koji me je izabrao”.

– Što se tiče NATO-a, ohladio sam se po tom pitanju pre mnogo vremena, pošto smo shvatili da NATO nije spreman da prihvati Ukrajinu. Alijansa se boji kontroverznih stvari i konfrontacija sa Rusijom. Nikada nismo želeli da budemo zemlja koja moli na kolenima i nećemo biti takva zemlja. Ne želim da budem takav predsednik – poručio je Zelenski.

Ukrajinski predsednik je govorio i o, kako je rekao, privremeno okupiranim teritorijama i nepriznatim pseudorepublikama, koje nije priznao niko osim Rusije.

– Možemo da razgovaramo i da nađemo kompromis o tome kako će te teritorije nastaviti da postoje. Ono što je meni važno, jeste kako će narod na tim teritorijama živeti – istakao je Zelenski.

“Putin treba da počne da razgovara”

Ponovio je da Ukrajina nije spremna na ultimatum i pozvao ruskog predsednika na razgovor.

– On što treba da se uradi, jeste da predsednik Putin počne da razgovara, da počne dijalog, umesto što živi u informacionom mehuru bez kiseonika. Ne znamo koliko su realistične informacije koje je on dobio – rekao je Zelenski.