Zelenski traži reakciju Bajdena: “Morate pre svega da govorite”

Ukrajinski predsednik Volodimir Zelenski poziva Džoa Bajdena da kaže nešto što je korisno za njegovu vladu i da izbegava nejasne izjave podrške.

Foto: screenshot/youtube.com/CBS Mornings

Volodimir Zelenski je to komentarisao u utorak, nekoliko sati pre nego što bi Bajden trebalo da se obrati na zajedničkoj sednici Kongresa.

U intervjuu u utorak po podne Zelenski je rekao da sve dok se napadi Moskve na ukrajinske gradove nastavljaju, mali napredak može biti postignut u razgovorima između dve nacije.

– Morate pre svega da govorite. Svi moraju da prestanu da se bore i da se vrate na onu tačku odakle je počelo pre pet–šest dana – rekao je Zelenski.

– Mislim da postoje glavne stvari koje možete da uradite. Ako vi uradite ovo, a ta strana uradi ovo, to znači da su spremne za mir. Ako nisu spremne, to znači da samo gubite vreme – rekao je Zelenski.

Na pitanje o njegovoj transformaciji iz komičnog glumca u svetski poznatog ratnog lidera, Zelenski je odgovorio:

– To je veoma ozbiljno, to nije film. Ja nisam ikona, mislim da je Ukrajina ikona – Ukrajina je srce Evrope i sada mislim da Evropa vidi da je Ukrajina nešto posebno za ovaj svet – navodi Zelinski.