ŽELEO DA SAZNA GDE SU NESTALI: Suspendovani hrvatski policajac odbacio optužbe Srbije

Suspendovani hrvatski policajac i bivši istražitelj MUP za ratne zločine na Ovčari kod Vukovara Nikola Kajkić odbacio je danas optužbe Srbije za špijunažu ocenivši ih glupostima, lažima i konstrukcijama.

Hrvatska
Beta

On je na konferenciji za novinare rekao da je časno i odgovorno radio policijski posao, sve dok u julu nije udaljen iz službe zbog teške povrede službene dužnosti, prenela je agencija Hina, navodeći da je Kajkić i predsednik Nacionalnog sindikata policije.

Bezbednosno-informativna agencija saopštila je nedavno da je Višem javnom tužilaštvu u Sremskoj Mitrovici podnela krivičnu prijavu protiv bivšeg pripadnika MUP-a Srbije Dražena Letića i državljanina Hrvatske Nikole Kajkića zbog špijunaže.

Hrvatska Sigurnosno-obaveštajna agencija (SOA) reagovala je tokom vikenda na optužbe iz Srbije i ocenila da je reč o “konstruisanoj krivičnoj prijavi kojom se želi skrenuti pažnja domaće i međunarodne javnosti s ozbiljnih afera u Srbiji, uključujući sumnju u korupciju i nezakonitu trgovinu oružjem Srbije s inostranstvom i objavu snimka u kojoj ruski obaveštajac predaje novac oficiru Vojske Srbije”.

U saopštenju objavljenom na stranicama SOA navedeno je da “posebno zabrinjava činjenica da Srbija sistemski zloupotrebljava svoj sigurnosni aparat za ometanje rasvetljavanja sudbine nasilno odvedenih i nestalih osoba tokom Domovinskog rata i za prikrivanje ratnih zločina počinjenih nad hrvatskim civilima i vojnicima tokom velikosrpske agresije na Hrvatsku, između ostalog i optužnicama za špijuniranje u korist Hrvatske”.

Kajkić, koji je bivši istražitelj hrvatskog MUP za ratne zločine na Ovčari, odbacio je bilo kakvu vezu s hrvatskom obaveštajnom službom i tvrdnje da je bio agent, i naveo da mu je jedini prioritet bio pronalazak grobnica sa nestalim osobama. Pritom je, dodao je, pristao da razgovara sa svima koji su bili uključeni u ubijanje “naših ljudi”, prenela je Hina.

– Ako je greh u Srbiji doći do informacije gde su nestali, onda je to sramota od države – rekao je Kajkić i dodao da su poverenje u njega imali i gradjani srpske nacionalnosti.

Prema njegovim rečima, posle suspenzije u MUP srpska obaveštajna služba mu je tri puta nudila novac za saradnju i povezivanje sa srpskim agentima u Hrvatskoj, i to preko Dražena Letića kojeg Srbija zajedno s njim sumnjiči za špijunažu.

Kajkić tvrdi da su sprske službe tražile od njega podatke o iskazima Srba u predmetu Ovčara, kao i spajanje s osobama koje u Hrvatskoj izdaju pasoše i mogu da provere za kojim se gradjanima Srbije u Hrvatskoj traga. On je takodje naveo da smatra da je reč o špijunskom ratu kojem nije dorastao i dodao da se oseća nesigurno.

On je odbacio i bilo kakvu povezanost hrvatskog fudbalera Luke Modrića s tim slučajem, a Hina podseća da su pojedini mediji u Srbji naveli kapitena hrvatske reprezentacije kao mogućeg finansijera.