ŽELEZNIČKA LINIJA IZMEĐU SRBIJE I KINE: Prvi voz je krenuo u utorak, a evo koliko će trajati putovanje

Ministarka građevinarstva, saobraćaja i infrastrukture Zorana Mihajlović izjavila je danas da je uspostavljena prva železnička linija između Srbije i Кine, te da je prvi teretni voz za Srbiju krenuo u utorak iz kineskog grada Đinana.

Voz
Wikipedia.org/ilustracija

– Prvi teretni voz krenuo je u utorak iz kineskog grada Đinana u provinciji Šangdong za Srbiju. U ovoj kompoziciji nalazi se oprema koju kineske kompanije CRBC i CCCC koriste za izgradnju brze pruge od Beograda do Budimpešte. Ovim je Srbija dobila železničku kargo liniju sa Кinom – izjavila je Mihajlovićeva, navodi se u saopštenju njenog kabineta.

Kako je navela, razdaljina između tog grada i Beograda je oko 10.500 kilometara, vožnja će trajati 25 dana, a voz prolazi kroz Кinu, Кazahstan, Rusiju, Ukrajinu, Slovačku i Mađarsku, odakle dolazi u Srbiju.

– Otvaranje ove železničke kargo linije između Кine i Srbije stvara mogućnosti i za sve privrednike iz Srbije, ali i regiona, da mogu svoju robu da izvoze na kinesko tržište, kao i da uvoze potrebnu robu iz Кine, jer je železnički transport mnogo isplativiji od vazdušnog i pomorskog saobraćaja – navela je Mihajlović.

Železnički saobraćaj jedan je od centralnih vidova saobraćaja kineske globalne ekonomske inicijative “Pojas i put”, a brza železnička pruga od Beograda do Budimpešte sastavni je deo tog projekta, navodi se u saopštenju.