Prva zemlja koja je legalizovala proizvodnju, distribuciju i potrošnju marihuane, otvorila je prošle godine i muzej posvećen toj biljci kako bi "povezao ljude koji vole prirodu, umetnost i nauku".

 

Urugvaj će u julu postati prva zemlja u kojoj će marihuanu biti moguće slobodno kupiti u apotekama, prenose mediji. Kupci će morati da se upišu u nacionalni registar, a cena grama marihuane će iznositi oko dva evra.

 

Marihuanu će u apotekama moći da kupuju samo urugvajski državljani i to, maksimalno 40 grama mesečno. U apotekama će se prodavati ona marihuana koja je, prethodno, uzgojena pod kontrolom državnih tela.

  

Podsetimo da je ova južnoamerička država usvojila u decembru 2013. kontroverzni zakon kojim se dopušta tri načina pristupa kanabisu: uzgoj kod kuće za ličnu upotrebu, pripadnost klubu kanabisa radi sađenja u zadruzi i kupovina marihuane koju proizvode privatne kompanije.

Urugvaj, prva zemlja koja je legalizovala proizvodnju, distribuciju i potrošnju marihuane, otvorila je prošle godine i muzej posvećen toj biljci kako bi “povezao ljude koji vole prirodu, umetnost i nauku”.